Ερντογάν: «Εντός δέκα ημερών παραλαμβάνουμε τους S-400»

Διαβάστε επίσης

Εντός δέκα ημερών η Τουρκία θα παραλάβει τους S-400 από την Ρωσία, όπως δήλωσε από την Οσάκα, στο περιθώριο της G20 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αφού είδε «φως» μετά την συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε πως θεωρεί δεδομένο πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις για την χώρα του, για την αγορά των S-400 από την Ρωσία και περιμένει στις επόμενες ημέρες, να τους παραλάβει. Αρχικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει ότι η αγορά των S-400 ενδέχεται να πυροδοτήσει την εφαρμογή κυρώσεων αλλά και να οδηγήσει στην αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των προηγμένων αεροσκαφών F-35, στην παραγωγή των οποίων συμμετέχει η Άγκυρα. Ωστόσο, μετά την συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται πως το κλίμα αντιστράφηκε, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να λέει πως δεν μπορεί να επιρρίψει ευθύνες στον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι το ζήτημα της τουρκικής τράπεζας Halkbank, στην οποία έχουν επιβληθεί μέτρα, αφού καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο για παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, θα επιλυθεί σύντομα. Ακόμη, ο Ερντογάν ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν εντός Ιουλίου για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20, ο πρόεδρος της Τουρκίας έκρινε πως ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν πρέπει να αποκαλύψει ποιοι βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Παλαιότερα άρθρα: