Ερντογάν για συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου: «Ανύπαρκτη» η συμφωνία -Επανέναρξη γεωτρήσεων στην Αν. Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «ανύπαρκτη» τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου δηλώντας ότι η Τουρκία έχει ξαναρχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποσχέσεις της σχετικά με την εκμετάλευση των ενεργειακών πηγών στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει το Reuters ο Ερντογάν πραγματοποίησε τις δηλώσεις αυτές σε δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής στο τζαμί της Αγίας Σοφίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε ανύπαρκτη τη συμφωνία Ελλάδας -Αιγύπτου και δήλωσε εξαπατημένος από την Αθήνα: «Δεν αναγνωρίζω τη συμφωνία, για εμάς είναι ανύπαρκτη η συμφωνία, η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη Λιβύη ούτε με την Αίγυπτο».

Όπως είπε «η Ελλάδα δεν κράτησε την υπόσχεσή της σχετικά με τα ενεργειακά» στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είχε σταματήσει τις προσπάθειες για εντοπισμό υδρογονανθράκων μετά από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως είπε η Ανγκελα Μέρκελ του είχε ζητήσει να «παγώσει» για 3 με 4 εβδομάδες τις έρευνες και παρότι της είπε ότι δεν τους εμπιστεύομαι (σσ υπονοώντας την Ελλάδα) θα το έκανε εφόσον του το ζητούσε. Ακολούθως τόνισε ότι εμείς θα συνεχίσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε και την Μέρκελ.

Το πρακτορείο προσθέτει ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ Τουρκία και Ελλάδα ανταλλάσσουν εδώ και πολύ καιρό ισχυρισμούς και αξιώσεις για τους πόρους υδρογονανθράκων και η μεταξύ τους ένταση έχει αναζωπυρωθεί.

Παλαιότερα άρθρα: