Ερντογάν: «Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την ΕΕ και με τις χώρες της ΕΕ»

Διαβάστε επίσης

Τις γέφυρες με την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να ξαναχτίσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από μία χρονιά εντάσεων και διπλωματικών αντιπαραθέσεων.

«Ασφαλώς και θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την ΕΕ και με τις χώρες της ΕΕ» δήλωσε ο Ερντογάν. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε δημοσιογράφους, πάνω στο προεδρικό αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Αφρική και δημοσιεύτηκαν στον τουρκικό Τύπο.

«Το λέω ανέκαθεν. Οφείλουμε να μειώσουμε τον αριθμό των εχθρών και να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων» πρόσθεσε. Μάλιστα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι δεν έχει «κανένα λόγο» να μην μεταβεί στην Τουρκία ή την Ολλανδία, δύο χώρες με τις οποίες σημειώθηκε έντονο διπλωματικό επεισόδιο τον περασμένο Μάρτιο.

Κοινή γραμμή για την Ιερουσαλήμ

Ο Ερντογάν συνεχάρη τους Γερμανούς ηγέτες επειδή «βρίσκονται στην ίδια γραμμή» με την Άγκυρα και καταδίκασαν αυστηρά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Όλα αυτά είναι πολύ ικανοποιητικά» δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί πως η θέση της ΕΕ για την Ιερουσαλήμ μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και ανέφερε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, πως μπορεί να μεταβεί στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Παρίσι «δεν μας απογοήτευσε σ’ αυτό το θέμα» της Ιερουσαλήμ. Μια συνάντηση στο Βατικανό με τον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος επέκρινε επίσης την αμερικανική απόφαση, μπορεί επίσης να εξετασθεί, σύμφωνα με τον Ερντογάν.

Παλαιότερα άρθρα: