Ερωτηματικά για νέες καθυστερήσεις στην Πτολεμαΐδα

Διαβάστε επίσης

Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια

Την επαναδιαπραγμάτευση του τιμήματος κατασκευής της 5ης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα προανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Λαφαζάνης αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την κατασκευή της Μονάδας 5 στην Πτολεμαΐδα, πρόσθεσε ότι «θα επαναδιαπραγματευθεί το τίμημα της, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωσή του, διότι στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα έχει αξία, το κάθε ευρώ».

Η δήλωση αυτή του κ. Λαφαζάνη έχει προκαλέσει φόβους για νέες καθυστερήσεις. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, Τάσος Τσιλφίδης εξέφρασε την ανησυχία του ότι η επαναδιαπραγμάτευση θα φέρει περεταίρω καθυστέρηση στην έναρξη κατασκευής του έργου και σημείωσε: «Βεβαίως και να κάνετε διαπραγμάτευση, αλλά αυτό δεν πρέπει να σταματήσει την κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5, γιατί η μονάδα έπρεπε να γίνει  χθες». Και ο εκπρόσωπος του σωματείου της ΔΕΗ Σπάρτακος, Θανάσης Μάστορας επισήμανε ότι πρέπει στην κυριολεξία να «τρέξει» τις διαδικασίες κατασκευής της νέας μονάδας, γιατί η ΔΕΗ, με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει υποχρεούται από 29 Μαρτίου να πληρώσει ποινικές ρήτρες, λόγω μη έναρξης της κατασκευής της μονάδας.

Πάντως ο κ. Λαφαζάνης ανακοίνωσε, ότι πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε και τις πρώτες άδειες για την κατασκευή της μονάδας, ενώ δήλωσε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η κατασκευή της.

Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι η δημοπράτηση της Πτολεμαΐδας 5 έγινε το 2011, ενώ η σύμβαση για την κατασκευή της υπεγράφη τον Μάρτιο του 2013, μεταξύ της ΔΕΗ και της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ, με υπεργολάβους τις Hitachi Power, Hitachi Ltd και την Hamon Environmental GmbH, έναντι συμβατικού τιμήματος 1,4 δις ευρώ. Τον Αύγουστο του 2013, για τη χρηματοδότηση του έργου, η ΔΕΗ σύναψε ομολογιακό δάνειο, ύψους 739 εκατ. ευρώ, με κοινοπραξία ξένων τραπεζών που συγκροτήθηκε μέσω της γερμανικής KFW και με την κάλυψη του οργανισμού ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων Euler Hermes.

Μέχρι σήμερα η κατασκευή δεν ακολουθεί τους ρυθμούς που θα έπρεπε και είναι ερωτηματικό αν τελικά θα καταφέρει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017 όπως προβλέπεται.

Είναι προφανές ότι τα ερωτηματικά εντείνονται.

Παλαιότερα άρθρα: