Έρχεται τριπλό χτύπημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Διαβάστε επίσης

Αντιμέτωποι με ένα τριπλό χτύπημα από την εφορία είναι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως έχει επισημανθεί ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει την κατάργηση της εκχώρησης μισθωμάτων στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων θα πληρώσουν το 2016 φόρο εισοδήματος με συντελεστές 11%-33% ακόμη και για τα ποσά των ενοικίων που δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν φέτος από τους ενοικιαστές τους!

Επίσης αρχίζει η αποστολή των νέων εκκαθαριστικών για τον φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ενώ εξετάζεται η επέκταση της επιβολής του και στα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στο εξωτερικό.

Το τρίτο χτύπημα, θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες όπότε και θα εκδοθεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια.

Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται εάν παραμείνει σε ισχύ η ξεχωριστή κλίμακα για τα ενοίκια, ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% σήμερα, ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα ο συντελεστής θα ανέβει στο 35% από 33% σήμερα.

Εάν τελικώς ισχύσει ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, τότε η επιβάρυνση για όσους έχουν εισόδημα μόνο από ενοίκια θα εξαρτηθεί από την κλιμάκωση των συντελεστών.

Ωστόσο να σημειωθεί ότι στο σενάριο της ενιαίας κλίμακας η φορολόγηση θα είναι από το πρώτο ευρώ.

Με πληροφορίες από το newpost.gr

Παλαιότερα άρθρα: