Εσπευσμένη ενεργοποίηση νέας ατζέντας με Συνταγματική Αναθεώρηση

Διαβάστε επίσης

Σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών αναμένεται να αναλάβει το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει η πολιτική ατζέντα.

Μεταξύ των θεμάτων που θα προωθηθούν θα είναι και η αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει εξαγγελθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Ο βασικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τις επόμενες ημέρες να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε στις αρχές Νοεμβρίου να κατατεθεί πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση (την οποία θα υπογράφουν τουλάχιστον 50 βουλευτές).

Σύμφωνα με το διαδικαστικό, η πρόταση υποβάλλεται στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος συγκροτεί επιτροπή που λειτουργεί περίπου δύο μήνες.

Η πρώτη ψηφοφορία υπολογίζεται να διεξαχθεί μέσα Δεκεμβρίου, και ένα μήνα μετά η δεύτερη ψηφοφορία.

Όσο για την τελική έγκριση στο περιεχόμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα το δώσει η επόμενη Βουλή είτε με απλή πλειοψηφία, είτε με πλειοψηφία 180 βουλευτών, ανάλογα με την κατάληξη της ψηφοφορίας στην προτείνουσα – δηλαδή τη σημερινή- Βουλή.

Όλα τα βλέμματα εστιάζουν στο σημείο του… εξορθολογισμού των σχέσεων και των «διακριτών ρόλων» Εκκλησίας-κράτους που προωθείται ανάμεσα στους δύο θεσμούς.

Αρμόδιες πηγές μεταφράζοντας τα παραπάνω, προαναγγέλλουν ότι «κατοχυρώνεται η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους»!

Άλλο ένα θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα αφορά στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, αφού μία από τις βασικές προτάσεις Τσίπρα τον Ιούλιο του ‘16 ήταν να μην διαλύεται η Βουλή με αφορμή την μη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με ορθάνοιχτο ακόμα το ζήτημα που αφορά στην πρόταση για το αν θα γίνεται απευθείας εκλογή από το λαό.

Μάθημα Συνταγματικού Δικαίου παρέδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με την εισαγωγική ομιλία του στο συνέδριο, με θέμα: «Προεδρική Δημοκρατία versus Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παυλόπουλος πρότεινε την υιοθέτηση του συμπεράσματος, ως προς τη σύγκριση μεταξύ Προεδρικής Δημοκρατίας και Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, το εξής: «Δεν υφίσταται σύστημα οργάνωσης της μορφής του πολιτεύματος, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα που πρέπει να υιοθετήσει, ως “ιδανικό”, κάθε λαός και κάθε κράτος».

Όλως αντιθέτως, τόνισε, όταν μιλάμε για ένα «ιδανικό» σύστημα πολιτειακής οργάνωσης, πριν απ’ όλα «πρέπει να σκεφτόμαστε για ποιον λαό αυτό προορίζεται, σύμφωνα με την ιδιοσυστασία του και την παράδοσή του». Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και σε ποια ιστορική συγκυρία το σύστημα τούτο εφαρμόζεται, όπως αυτή διαμορφώνεται στην πορεία εξυπηρέτησης του εθνικού και του δημόσιου συμφέροντος κάθε λαού.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη «να μην υιοθετηθεί η ιδέα της απευθείας από το λαό εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, και μάλιστα με ιδιαιτέρως ενισχυμένες αρμοδιότητες, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε, ενδεχομένως, σε μια συνταγματικώς προβληματική στροφή του πολιτεύματος προς την κατεύθυνση της Προεδρικής Δημοκρατίας».

Επιπλέον, τόνισε, «θα κατέληγε, οιονεί νομοτελειακώς, σε ένα είδος θεσμικής και πολιτικής “δυαρχίας” στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία έρχεται σε αντίθεση προς την κοινοβουλευτική παράδοση και λειτουργία του Ελληνικού Πολιτεύματος».

Παλαιότερα άρθρα: