ΕΤΑΑ: Κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης για τις ασφαλιστικές εισφορές

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Μία από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που είχε προχωρήσει η Κυβέρνηση στην νομοθέτηση της χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση των δανειστών ήταν η νομοθετική ρύθμιση που είχε γίνει προκειμένου να μπορούν οι ασφαλισμένοι να ρυθμίζουν τα χρέη τους προς το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων. Η ρύθμιση αυτή καταργήθηκε, ενώ κατάφερε να βοηθήσει πολλούς ασφαλισμένους να επανενταχθούν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για νέους ασφαλισμένους (πρωτοασφαλίστηκαν μετά το 1993) που έκαναν χρήση διάταξης του περασμένου Ιουλίου και «έπεσαν» μέχρι και δυο ασφαλιστικές κλάσεις, μειώνοντας έτσι το ύψος των τρεχουσών εισφορών τους και ρυθμίζοντας παράλληλα χρέη προς το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ). Εκτιμάται πως χιλιάδες κατάφεραν έτσι να επανενταχθούν στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Η διάταξη θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια από τους δανειστές και καταργήθηκε τον Οκτώβρη, αναδρομικά, στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Οσοι πρόλαβαν και έκαναν χρήση πρέπει να επανέλθουν τώρα στο προηγούμενο καθεστώς. Το μηνιαίο κόστος για την επαναφορά των εισφορών στα προ του Ιουλίου επίπεδα υπολογίζεται στα 150 ευρώ για 20.000 μηχανικούς (ΤΣΜΕΔΕ), σε 120 ευρώ για 6.000 δικηγόρους (ΤΑΝ) και 97 ευρώ για 7.000 γιατρούς (ΤΣΑΥ).

Το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιούν πως χιλιάδες νέοι επιστήμονες ωθούνται εκτός επαγγέλματος και ασφάλισης, στην «γκρίζα ζώνη της οικονομίας».

Οι τρεις επιστημονικοί φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη άμεσα, με στόχο να ανατρέψουν την κατάργηση της ρύθμισης, ενώ προειδοποιούν πως θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Χαρακτηρίζουν την αναδρομική αύξηση ήδη καταβληθεισών εισφορών «κατάφωρα αντισυνταγματική», καθώς καθιστά χιλιάδες πράξεις του ΕΤΑΑ ακυρώσιμες, ανατρέποντας ήδη διαμορφωμένες νομικές καταστάσεις.

Τονίζουν πως η νέα διάταξη θα επιφέρει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού το ΕΤΑΑ εισέπραξε το πρώτο 6μηνο φέτος μόνο από τους μηχανικούς πάνω από 76 εκατομμύρια, έναντι λιγότερων από 67 πέρυσι, δηλαδή 9,5 εκατομμύρια περισσότερα.

Σημειώθηκε δηλαδή αύξηση εσόδων κατά 14,2%. Επίσης 7.401 περισσότεροι μηχανικοί πλήρωσαν τις εισφορές τους το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο δεύτερο εξάμηνο του 2014 (41.068 έναντι 33.607). Πρόκειται για αύξηση 22%. Τώρα εκφράζονται φόβοι πως το ποσοστό των μηχανικών που πληρώνουν εισφορές θα πέσει ξανά κάτω από το 50%, τη στιγμή που 4.000 μηχανικοί διαγράφονται από το ΤΕΕ κάθε χρόνο και το 25% των νέων γιατρών είναι άνεργοι.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση θα επέλθουν νέες σαρωτικές αλλαγές για τους ανεξάρτητα απασχολούμενους, καθώς το ΕΤΑΑ αναμένεται να συγχωνευτεί στο ενιαίο υπερ-Ταμείο και το ύψος των εισφορών θα συνδεθεί με το εισόδημα.

Εν κατακλείδι, η απαίτηση για κατάργηση της ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών είναι λάθος, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν γίνεται δυνατή από τους ασφαλισμένους η εξόφληση των ασφαλιστικών τους εισφορών, αφήνοντας τους ακάλυπτους από τις παροχές του οργανισμού και διαιωνίζοντας το υπάρχον χρέος τους. Η κατάργηση αυτή έχει και αναδρομική ισχύ δημιουργώντας πρόβλημα και σε αυτούς που πρόλαβαν να εισέλθουν στην ρύθμιση, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς.

Παλαιότερα άρθρα: