Έτοιμη η νέα εφαρμογή για τον εντοπισμό του Covid-19

Διαβάστε επίσης

Στην κυκλοφορία έθεσε σήμερα η Βρετανία τη νέα έκδοση της εφαρμογής COVID-19 για smartphone, η οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία εντοπισμού επαφών της Google και της Apple, ενώ επίσης έχει τη δυνατότητα να παρέχει δεδομένα για τις λοιμώξεις σε τοπικό επίπεδο, όπως και να κάνει check-in με κώδικα QR σε χώρους.

Η εφαρμογή αυτή είχε καταστεί ως το όπλο στο σχέδιο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για ένα σύστημα δοκιμών και ανίχνευσης του κορωνοϊού παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο θα έλεγχε τις τοπικές εξάρσεις του ιού και θα επέτρεπε στην οικονομία να ξανανοίξει. Ωστόσο αντιμετώπισε πλήθος προβλημάτων.

Μια παλαιότερη έκδοση που ανέπτυξε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας έχασε τον στόχο λανσαρίσματός της τον Μάιο, ενώ τον Ιούνιο η κυβέρνηση εγκατέλειψε την τεχνολογία υπέρ ενός αποκεντρωμένου συστήματος που αναπτύχθηκε από την Apple και την Google.

Η ανανεωμένη εφαρμογή θα δοκιμασθεί στη νότια Αγγλία, όπου δοκιμάσθηκε επίσης η προηγούμενη έκδοση από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας πριν κυκλοφορήσει στον δήμο του Νιούχαμ στο ανατολικό Λονδίνο, για να γίνει εκτίμηση πώς λειτουργεί σε μεγαλή κλίμακα. Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία πανεθνικής έναρξης.

Η κυβέρνηση δηλώνει σίγουρη ότι η νέα εφαρμογή θα ανιχνεύει πότε ένας χρήστης ήταν πολύ κοντά σε κάποιον που ήταν θετικός, με 7 από τις 10 επαφές εντός 2 μέτρων να ενημερώνονται σωστά.

«Συνεργασθήκαμε με εταιρείες τεχνολογίας, διεθνείς συνεργάτες, ειδικούς για την προστασία της ιδιωτικότητας και με την ιατρική για να αναπτύξουμε μια εφαρμογή που είναι απλή στη χρήση, ασφαλής και θα συμβάλει στη διατήρηση της ασφάλειας της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Η εφαρμογή καταγράφει τη διάρκεια και την απόσταση των επαφών -για παράδειγμα σε ένα λεωφορείο- χρησιμοποιώντας τεχνολογία Bluetooth και ειδοποιεί αργότερα έναν χρήστη εάν κάποια από τις επαφές του είναι θετική στο κορωνοϊό. Όλοι οι χρήστες παραμένουν ανώνυμοι και το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι «παρακολουθεί τον ιό, όχι τους ανθρώπους».

Θα επιτρέπει επίσης στους χρήστες να σαρώνουν κωδικούς QR για να καταγράφουν τις επισκέψεις σε δημόσιους χώρους.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η εφαρμογή θα συμπληρώσει το πρόγραμμα δοκιμών και ανίχνευσης ανθρώπων που λειτουργεί από τον Μάιο.

Παλαιότερα άρθρα: