Έτσι σχεδιάζει ο ΟΗΕ να “στραγγαλίσει” οικονομικά το Ισλαμικό Κράτος

Διαβάστε επίσης

Ψήφισμα που έχει ως στόχο να αποδυναμώσει οικονομικά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι αντλούν εκατομμύρια δολάρια από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, την εμπορία αρχαιοτήτων και τα λύτρα από τις απαγωγές, ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το κείμενο του ψηφίσματος, που υπογράφεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, υπενθυμίζει την υποχρέωση των κρατών να απέχουν από κάθε άμεση ή έμμεση πετρελαϊκή συναλλαγή με το Ισλαμικό Κράτος και ζητά το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων της οργάνωσης. Το ψήφισμα επεκτείνει και στη Συρία την απαγόρευση της εμπορίας κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών, η οποία ήδη εφαρμόζεται στο Ιράκ.

Συνιστά επίσης καλύτερο έλεγχο της κίνησης των φορτηγών και των αεροπλάνων στις περιοχές που κατέχονται από το Ισλαμικό Κράτος το οποίο μπορεί να μεταφέρει αγαθά από λεηλασίες (χρυσός, ηλεκτρονικά προϊόντα, τσιγάρα). Η παρούσα σύσταση απευθύνεται κυρίως προς την Τουρκία, που είναι το κύριο σημείο διέλευσης των παράνομων προϊόντων.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΟΗΕ εντάσσεται στο πλαίσιο των αυξημένων πιέσεων κατά των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, «η καλύτερα χρηματοδοτούμενη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο» έχει χάσει έδαφος από τα αεροπορικά χτυπήματα της διεθνούς συμμαχίας, καθώς επίσης και έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ, από τον Νοέμβριο οι τζιχαντιστές κέρδιζαν από 850.000 έως 1.650.000 δολάρια την ημέρα από την πώληση πετρελαίου σε ιδιώτες μεσάζοντες. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα έσοδα αυτά είχαν μειωθεί κατά το ήμισυ ως αποτέλεσμα των αεροπορικών επιθέσεων που πραγματοποιούνται από το διεθνή συνασπισμό αλλά και την πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα: