Στο EuroWorking Group με τρία ανοιχτά προαπαιτούμενα

Διαβάστε επίσης

Τα τρία προαπαιτούμενα μέτρα που εκκρεμούν και δεν περιλαμβάνονταν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι δανειστές επιθυμούν να έχει ξεκαθαριστεί η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων έως το τέλος Οκτωβρίου, αφού αν περάσει η συγκεκριμένη ημερομηνία, λήγει η προθεσμία για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ και αν υπάρξει καθυστέρηση θα χρειαστεί νέα απόφαση του Eurogroup.

Όσον αφορά την πορεία των τριών προαπαιτούμενων που εκκρεμούν:

H ανασύσταση των διοικήσεων των τραπεζών βρίσκεται στην τελική ευθεία, και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν συμπληρωθεί όλα τα κενά.

Στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προωθείται η μετατροπή του παρόχου αεροναυτιλίας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με σχέδιο νόμου που αναμένεται να έρθει άμεσα στη Βουλή.

Τέλος, αναφορικά με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων οι θεσμοί δεν έχουν πεισθεί ότι οι αλλαγές που επήλθαν στο καθεστώς των ΑΠΕ αρκούν για να εξαλειφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού υπέρ ΑΠΕ ως το τέλος του 2017. Για αυτό τον λόγο έχουν προτείνει νέα μέτρα, όπως η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ ή νέο κούρεμα των εγγυημένων τιμών με βάση τις οποίες αμείβονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας.

Εξίσου κρίσιμο θα είναι το επόμενο διάστημα πριν και κατά την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα και για τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς οι δανειστές επιμένουν στο φιλόδοξο στόχο του 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Βέβαια αυτό παραπέμπεται στις αποφάσεις του Eurogroup, που δεν αναμένονται όμως ούτε στις 10 Οκτωβρίου, ίσως ούτε όμως και πριν τις γερμανικές εκλογές.

Πηγή: iefimerida.gr

Παλαιότερα άρθρα: