Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ομάδα ακροδεξιών δια χειρός Μαρί Λεπέν

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Είναι γνωστό ότι κατά την διάρκεια μίας οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που έπληξε όλα τα κράτη της ΕΕ, ευνοείται η δημιουργία και η ενίσχυση είτε ακροδεξιών κινημάτων, είτε ακροαριστερών κινημάτων, τα οποία πολλές φορές καταφέρνουν σε τέτοιες περιόδους να αναλάβουν την εξουσία. Η απόδειξη ότι αυτό το πολιτικό φαινόμενο μπορεί να επηρεάσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της ήρθε από την δημιουργία ακροδεξιάς κοινοβουλευτικής ομάδας μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη η Μαρίν Λεπέν σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε επισήμως την συγκρότηση της ομάδας με τίτλο « Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών» μετά από περίπου ένα χρόνο προσπαθειών και με αυτό τον τρόπο σηματοδότησε την ολική επαναφορά μετά την οικογενειακή κρίση που αντιμετώπισε με τον πατέρα της Ζαν- Μαρί Λεπέν.

Η Λεπέν ξεκίνησε τον Μάιο 2014, μετά την εκλογική της νίκη στις ευρωεκλογές. Από το 2011, οπότε και διαδέχθηκε τον πατέρα της στην ηγεσία του κόμματος της γαλλικής ακροδεξιάς, άρχισε εκστρατεία για την άμβλυνση του ρατσιστικού και αντισημιτικού χαρακτήρα του κόμματος, ώστε να μεταβάλει την εικόνα του εν όψει των εθνικών εκλογών. Για τον λόγο αυτόν δεν θέλησε να συμπράξει με κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου που θεωρεί ότι είναι ακόμη πιο ακραία, όπως η Χρυσή Αυγή ή το ουγγρικό Jobbik.

Με την δημιουργία της ομάδας αυτής, πέρα από τη προβολή και τη δυνατότητα ανάληψης της προεδρίας επιτροπών και υποεπιτροπών στο ευρωκοινοβούλιο, η σύσταση ομάδας σημαίνει τη διασφάλιση καταβολής επιχορηγήσεων ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

Στη νέα ομάδα αναμένεται να συμμετέχουν οι παραδοσιακοί πολιτικοί σύμμαχοι του Εθνικού Μετώπου: το ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO), η ιταλική Λέγκα του Βορρά και το βελγικό Vlaams Belang (φλαμανδικό). Τα πέντε αυτά αντιμεταναστευτικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα συνεργάζονται ήδη στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης.

Αξίζει να αναφερθεί η διαδικασία και τα άτομα που απαιτούνται για την συγκρότηση ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Για τη συγκρότηση ευρωομάδας απαιτούνται 25 ευρωβουλευτές 7 διαφορετικών εθνικοτήτων. Με τη σύμπραξη των παραδοσιακών του συμμάχων, το Εθνικό Μέτωπο διαθέτει τον αναγκαίο αριθμό ευρωβουλευτών, (37, ανάμεσά τους 23 του FN), αλλά όχι αρκετές εθνικότητες.

Τι σημαίνει αυτή η κίνηση της Μαρί Λεπέν για τις ισορροπίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημαίνει ότι πλέον το Κοινοβούλιο θα έχει δύο ευρωφοβικές και αντιμεταναστευτικές ομάδες, μαζί με εκείνη που έχει συγκροτηθεί γύρω από το βρετανικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ. Μένει να φανεί εάν η ομάδα της Μαρίν Λεπέν θα έχει διάρκεια, αφού η τελευταία εμπειρία της συμμετοχής του FN σε ομάδα ήταν χρονικά σύντομη.

Εν κατακλείδι, η κίνηση αυτή πέρα από τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στην λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να δώσει το κατάλληλο μήνυμα στην ΕΕ για να μπορέσει να αλλάξει την οικονομική πολιτική της και να εντείνει τις προσπάθειες ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα της αλλαγής της ΕΕ στο πεδίο της λήψης αποφάσεων, διότι σίγουρα αν δεν γίνει αυτό θα ενταθεί το φαινόμενο εμφάνισης ακραίων κινημάτων με μεγαλύτερη ισχύ από τα ήδη υπάρχοντα.

Παλαιότερα άρθρα: