Ευρωζώνη: Οι ξένοι επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους σε ομόλογα της περιοχής

Διαβάστε επίσης

Βάσει ενός νέου δημοσιεύματος των Financial Times, το οποίο έχει βασιστεί στα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουν μειωθεί οι θέσεις των ξένων επενδυτών σε ότι αφορά τα ομόλογα της περιοχής λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας του πολιτικού συστήματος της Ευρώπης.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Πιο συγκεκριμένα, οι ξένοι επενδυτές μείωσαν πέρυσι τις θέσεις τους σε ομόλογα της Ευρωζώνης, για πρώτη φορά από την εμφάνιση του ευρώ, καθώς η ευρείας κλίμακας νομισματική στήριξη, σε συνδυασμό με μεγάλα πολιτικά σοκ, περιόρισε τη ζήτηση για το χρέος της περιοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η καθαρή θέση των ξένων επενδυτών σε ομόλογα της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 192 δισ. ευρώ το 2016 έναντι αύξησης κατά 30 δισ. ευρώ το 2015. Αυτό προέκυψε κυρίως από τις καθαρές πωλήσεις κρατικών ομολόγων ύψους 116 δισ. ευρώ, οι οποίες, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, οφείλονταν σε σημαντικό βαθμό στο πρόγραμμα στήριξης που εφαρμόζει, με αγορές κρατικών τίτλων ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2015.

Σε αντίθεση με τα ομόλογα, οι ξένοι επενδυτές αύξησαν πέρυσι τις καθαρές αγορές μετοχών της Ευρωζώνης κατά 126 δισ. ευρώ, λιγότερο από ό,τι το 2015 (268 δισ. ευρώ). Τα στοιχεία αυτά, σημειώνουν οι Financial Times, υποδηλώνουν μία υποχώρηση της ξένης ζήτησης για στοιχεία ενεργητικού της Ευρωζώνης, πριν από ένα έτος κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρωζώνη. Οι Γιαπωνέζοι διαχειριστές στην αγορά χρήματος κατέγραψαν τη μεγαλύτερη έξοδό τους από τα γαλλικά ομόλογα από τότε που ξέσπασε η κρίση της Ευρωζώνης στο τρίμηνο έως τον Ιανουάριο, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου και Μαΐου.

Τέλος, η ΕΚΤ σημείωσε, μία «αυξημένη αποστροφή κινδύνου» μεταξύ των επενδυτών προς το χρέος της Ευρωζώνης, εν μέσω του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit πέρυσι τον Ιούνιο. Οι πωλήσεις «μπορεί να συνδέονται με τις προσωρινές αυξήσεις στους δείκτες χρηματοπιστωτικής πίεσης μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας για τη συμμετοχή της στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2016», ανέφερε η ΕΚΤ.

Παλαιότερα άρθρα: