Φάκελος Euro 2016: Στοιχεία της νέας Εθνικής

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Μανόλης Καμπουράκης

Ο διαιτητής σφυρίζει την λήξη. Το ταμπλό δείχνει 0-1. Την ίδια στιγμή γράφονται δύο αντίθετες ιστορίες. Η Ελλάδα γνωρίζει μία από τις πιο ντροπιαστικές ήττες στην ιστορία της και τα Νησιά Φερόε πετυχαίνουν μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία τους. Στο ελληνικό στρατόπεδο υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και πρέπει να ανακάμψει για να προλάβει το τρένο της πρόκρισης. Ο αγώνας στην Ουγγαρία είναι η τελευταία της ευκαιρία. Η διοίκηση αποφασίζει να δώσει την ευκαιρία στον Σέρχιο Μακαριάν βασιζόμενη στην εμπειρία και το παρελθόν του. Ποια στοιχεία όμως επιβάλλεται να υπάρχουν στην νέα εθνική; Σοβαρότητα, συνέπεια και δημιουργία.

Σοβαρότητα:

Είναι από τα κυριότερα χαρακτηριστικά που διέθετε η ομάδα. Η εθνική απέφευγε τα εύκολα λάθη ειδικά στην άμυνα και εκμεταλλευόταν τις ευκαιρίες της στην επίθεση. Επί εποχή Ρανιέρι τα λάθη πολλαπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα να δεχόμαστε πολύ ευκολότερα φάσεις και γκολ και να παρουσιαζόμαστε αναποτελεσματικοί στις ευκαιρίες που είχαμε. Η σοβαρότητα θα πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα πράγμα που θα την βοηθήσει να ξαναβρεί τον χαμένο χαρακτήρα της ως ομάδα. Οι αμυντικοί θα πρέπει να αποφεύγουν τα εύκολα λάθη, στην μεσαία γραμμή επιβάλλεται να επιστρέψει η σταθερότητα και η σιγουριά και οι επιθετικοί ας εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που έχουν.

Συνέπεια:

Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Οι νίκες απέναντι σε ανίσχυρους αντίπαλους την καθιέρωσαν στην ελίτ της Ευρώπης. Τα «εύκολα» τρίποντα απέναντι σε χώρες όπως τα Νησιά Φερόε την βοήθησαν να μαζεύει τους απαιτούμενους βαθμούς για να συμμετέχει στα μεγάλα του τουρνουά. Τους τελευταίους μήνες είδαμε να κερδίζουν την χώρα μας ομάδες τουλάχιστον υποδεέστερες. Αυτή η συνέπεια να παίρνουμε εύκολες νίκες είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της Ελλάδας και θα πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό στρατόπεδο.

Δημιουργία:

Αυτό το στοιχείο λείπει πολλά χρόνια από την εθνική αλλά καλυπτόταν από την αποτελεσματικότητα. Με προπονητή τον Ρανιέρι χάθηκαν και τα δύο. Η δημιουργία φάσεων είναι βασική για την επιστροφή της Ελλάδας στις μεγάλες ομάδες. Χωρίς δημιουργία δεν υπάρχουν ευκαιρίες για γκολ άρα δεν υπάρχουν γκολ. Ας δοκιμάσουμε να παίξουμε κάθετο παιχνίδι και να διασπάσουμε της κλειστές άμυνες. Η Ελλάδα διαθέτει ικανότατους επιθετικούς αλλά κανείς δεν μπορεί να τους τροφοδοτήσει. Ο Μακαριάν μπορεί να εμπιστευθεί την οργάνωση του παιχνιδιού σε νέους παίκτες με καλή τεχνική κατάρτιση και ικανότητα να κατευθύνουν το παιχνίδι της ομάδας. Αν υπάρχει καλή συνεργασία κέντρου-επίθεσης τα γκολ της Ελλάδας θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Η 14η Νοεμβρίου ήταν μια ντροπιαστική νύχτα. Ο Ιταλός έφυγε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας ως αποτυχημένος. Ο Γιώργος Καραγκούνης εμπιστεύθηκε την ανάκαμψη της ομάδας στον Αρμένιο βασισμένος στην ιστορία που έχει γράψει στα ελληνικά γήπεδα. Το έργο του δύσκολο. Οφείλει να μετατρέψει την Εθνική από μία ομάδα χωρίς πλάνο και χαρακτήρα σε μια ομάδα που αξίζει να είναι ανάμεσα στις κορυφαίες της Ευρώπης. Τα παραπάνω στοιχεία είναι απαραίτητα και πρέπει να επιστρέψουν στην ομάδα. Χωρίς αυτά η επιστροφή τόσο στην βαθμολογία του ομίλου όσο και στη ειδική βαθμολογία της UEFA θα δυσκολέψει πάρα πολύ. Όλοι οι Έλληνες είμαστε μαζί του και ευχόμαστε να πετύχει το εγχείρημά του. Τα υπόλοιπα στην Βουδαπέστη…

Παλαιότερα άρθρα: