Φίλης – εκκλησία, συμμαχία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Έχει μείνει στην ιστορία η φήμη που ήθελε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ, με το ευθύ και λαϊκό του τρόπο, να λέει στον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο είχαν συγκρουστεί πολλές φορές αλλά είχαν και φιλικές σχέσεις, «εμένα μην μου την μπαίνεις, γιατί έχω μαγαζί γωνία». Από πολιτική δεν ξέρουν μόνο οι υπουργοί και βουλευτές αλλά και οι αρχιερείς. Πολλές φορές μάλιστα εκείνοι έχουν πιο ανεπτυγμένο ταλέντο.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει μέχρι σήμερα υπάρξει ένας από τους πιο συνεργάσιμους με την πολιτεία αρχιερείς, σε μία πολύ δραματική περίοδο για τη χώρα. Όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις κρίνονταν ανίκανες να διαχειριστούν την κατάσταση στην κοινωνία, με την ανθρωπιστική κρίση να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς τα πρώτα χρόνια του μνημονίου ήταν η εκκλησία που βγήκε μπροστά και με μία οργάνωση που θα ζήλευαν και μεγάλες εταιρίες, έπαιξε και παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιβίωση χιλιάδων συμπολιτών μας σε όλη τη χώρα.

Δεν μπορούσε παρά να το αναγνωρίσει αυτό ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, στις δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στη σκιά των δηλώσεων της αναπληρώτριας υπουργού Σ. Αναγνωστοπούλου και εκείνων του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τα θρησκευτικά στα σχολεία.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η θρησκεία διαδραματίζει ηθικό και αγαθό ρόλο όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και μισαλλόδοξες καταστάσεις όπως σε άλλες περιοχές του κόσμου, και αυτά οφείλουμε να τα εκτιμήσουμε. Ανέφερε ακόμη ότι οι ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας είναι διακριτοί, και μέσα στο πλαίσιο αυτής της διακριτότητας θα κινείται και η συνεργασία των δύο πλευρών. Με τις δηλώσεις Φίλη συμφώνησε και ο κ. Ιερώνυμος, τονίζοντας ότι «τα θέματα που αφορούν τη σχέση Εκκλησίας και Πολιτεία ρυθμίζονται από τον καταστατικό χάρτη της χώρας (Σύνταγμα) και όλα αυτά γίνονται με βάση τον Καταστατικό Χάρτη σε συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας χωρίς πείσματα και χωρίς επιμονές».

Παλαιότερα άρθρα: