Financial Times: Γιατί η Κομισιόν απέτυχε στην πρόκληση των εμβολίων

Διαβάστε επίσης

Η αποτυχία της ΕΕ να προμηθευτεί τα εμβόλια της Covid-19 εγκαίρως είναι ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο. Για μερικούς κορυφαίους πολιτικούς, ίσως είναι ένα φιάσκο που μπορεί να σημάνει και το τέλος της πολιτικής τους καριέρας. Εκείνοι που βρίσκονται σε δύσκολη θέση είναι η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Emmanuel Macron, πρόεδρος της Γαλλίας και ο Jens Spahn, υπουργός υγείας της Γερμανίας και δυνητικός μελλοντικός καγκελάριος.

Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ; Η μεγαλύτερη ευθύνη βαραίνει την Ε.Ε. η οποία το καλοκαίρι έπεισε τα 27 κράτη – μέλη της να συνεργαστούν στην κούρσα των εμβολίων και η Επιτροπή να αναλάβει τα ηνία.
Υπήρχαν καλοί και κακοί λόγοι για αυτό. Ο καλός λόγος ήταν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ μπορούσαν να δουν την απειλή επικίνδυνων διαιρέσεων μεταξύ των εθνών της ΕΕ καθώς ανταγωνίζονταν για λιγοστές προμήθειες.

Ο κακός λόγος είναι ότι η Κομισιόν και η κ. Von der Leyen είδαν την πανδημία ως μια εξαιρετική ευκαιρία για επέκταση των εξουσιών της ΕΕ. Ακολουθώντας το φθαρμένο σύνταγμα των Βρυξελλών ότι η ΕΕ προοδεύει πάντα σε περιόδους κρίσης, πίεσαν ώστε να αναλάβουν τον έλεγχο.

Η πολιτική για την υγεία παραδοσιακά διατηρείται σε μεγάλο βαθμό μεμονωμένα για κάθε έθνος. Ωστόσο, η κ. Von der Leyen ανακοίνωσε ότι η ΕΕ «χτίζει τώρα μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας». Η πρόεδρος της Κομισιόν άρεσε την ιδέα ότι ο Covid-19 θα έδειχνε τις αρετές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Σχεδιάστηκαν ευκαιρίες για φωτογραφίες, δείχνοντας στους Ευρωπαίους να εμβολιάζονται σε όλη την ήπειρο την ίδια ημέρα. Ωστόσο, αντί αυτών των θετικών εικόνων, η ΕΕ πρέπει να εξηγήσει τις φωτογραφίες των κενών κέντρων εμβολιασμού, που μένουν άπραγα από την έλλειψη των εμβολίων.

Αναδρομικά, η μέση μιας πανδημίας δεν ήταν πιθανώς η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσει ένα πείραμα στη χάραξη πολιτικής για την υγεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει μια διευθυντήριο για την υγεία. Παραδοσιακά, όμως, ήταν παρασκηνιακό και διευθύνεται από έναν επίτροπο χαμηλού προφίλ, επί του παρόντος τη Στέλλα Κυριακίδη.
Αντιμέτωπη με μια μαζική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, η επιτροπή δεν διέθετε την εσωτερική εμπειρία για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της προμήθειας εμβολίων. Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες κινήθηκαν με μεγάλη προσοχή, παζαρεύοντας τις τιμές και τις συμβάσεις, ενώ οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο πήραν κεφάλι στην κούρσα.

Η επιτροπή κατηγορεί τώρα την AstraZeneca για την αποτυχία να παραδώσει όλα τα εμβόλια που είχε υποσχεθεί. Ωστόσο, η εταιρεία επισημαίνει ότι η Βρετανία υπέγραψε συμφωνία τρεις μήνες πριν από την ΕΕ, καθιστώντας ευκολότερο να διασφαλίσει ότι οι αλυσίδες παραγωγής ήταν σε θέση και λειτουργούν ομαλά. Οι προσπάθειες της ΕΕ για μια μεγάλη εντολή αγοράς προκαταβολών υποχώρησαν εν μέρει από τις υποψίες μεταξύ των φτωχότερων χωρών ότι η Γερμανία και η Γαλλία ήθελαν να κατευθύνουν χρήματα στις δικές τους εταιρείες.

Άλλα μέρη του συστήματος της ΕΕ δεν ήταν επίσης κατάλληλα για τον σκοπό. Η νομική υπηρεσία της Κομισιόν χάιρει ιδιαίτερης εκτίμησης, αλλά η εμπειρογνωμοσύνη της είναι η ερμηνεία του ευρωπαϊκού δικαίου. Δεν είχε πραγματική εμπειρία στη διαπραγμάτευση μαζικών δημόσιων έργων. Το αποτέλεσμα ήταν μια ασυνήθιστη διαμάχη με την AstraZeneca για μια σύμβαση που όπως επιμένει η επιτροπή είναι στεγανή, αλλά πολλοί δικηγόροι θεωρούν ότι είναι γεμάτοι τρύπες.

Εάν και όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Διαμεσολαβητής της ΕΕ ξεκινήσουν έρευνες για το φιάσκο, η κ. Von der Leyen ενδέχεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση. Ανώτατος αξιωματούχος των Βρυξελλών λέει: «Εάν το συμπέρασμα είναι ότι η επιτροπή ήταν ανίκανη, σε ζήτημα ζωής και θανάτου, αυτό είναι ζήτημα παραίτησης». Η εντύπωση ότι η επιτροπή επιτελείται ενισχύεται από τη βιαστικά ανακοινωμένη και ταχεία επανεξέταση της προμήθειας των εμβολίων, η οποία προκάλεσε διεθνή αντίδραση.

Η κριτική της Κομισιόν αυξάνεται επίσης εντός της ΕΕ. Υπήρξαν καταδικαστικές αποφάσεις σχετικά με την επιμέλεια της κ. Von der Leyen στον γερμανικό τύπο. Ο Markus Söder, αρχηγός της Βαυαρίας, κατηγόρησε την επιτροπή ότι δεν είχε την απαραίτητη αίσθηση του επείγοντος και αντιμετώπισε το γεγονός ως «τυπική, κανονική, γραφειοκρατική διαδικασία της ΕΕ».

Ο κ. Söder θεωρείται ευρέως ως ισχυρή υποψήφια για να αντικαταστήσει την Angela Merkel ως Γερμανίδα καγκελάριο, όταν θα αποσυρθεί τον Σεπτέμβριο. προτιμότερος είναι ο Armin Laschet, ο οποίος μόλις διορίστηκε ως ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Ωστόσο, ο κ. Laschet είναι στενά συνδεδεμένος με τον κ. Spahn, ο οποίος συνδέεται με την κακή απόφαση να παραδώσει την προμήθεια εμβολίων στην ΕΕ.
Το χάος των εμβολίων είναι επίσης άσχημα νέα για τον κ. Macron, ο οποίος ήταν υπέρ μιας πολιτικής εμβολίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Γάλλος ηγέτης θα πάει σε προεδρικές εκλογές το επόμενο έτος. Μια δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι η Marine Le Pen, η ηγέτιδα της ακροδεξιάς, είναι μόλις λίγο πίσω του, με ποσοστό 52-48. Η αποτυχία των Γάλλων ερευνητών να παράγουν ένα εμβόλιο αντιμετωπίζεται επίσης ως εθνική αμηχανία. Η κριτική του κ. Macron για το εμβόλιο της AstraZeneca, λίγο πριν εγκριθεί για χρήση σε ολόκληρη την ΕΕ, φαινόταν περίεργη.

Ένας ηγέτης που κερδίζει σαφώς πολιτικά από την τρέχουσα σειρά είναι ο Μπόρις Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιμετώπιζε προβλήματα τόσο για το Brexit όσο και για την πανδημία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν θάνατο για την Covid-19 από οποιαδήποτε μεγάλη χώρα στην Ευρώπη. Μια αντίδραση κατά των αδυναμιών στη συμφωνία Brexit από την πλευρά του κ. Johnson κλιμακώνεται, καθώς οι εξαγωγείς σε όλη τη χώρα μπερδεύονται στην γραφειοκρατία.

Όμως, η ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ίσως προσωρινά, αναδιαμόρφωσε τη συζήτηση για το Brexit στη Βρετανία – καθιστώντας τα επιχειρήματα του κ. Johnson ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλύτερα εκτός ΕΕ ως αξιόπιστο. Η Covid-19 σχεδόν σκότωσε τον κ. Johnson. Αλλά τώρα του έδωσε μια πολιτική σωτηρία.

Πηγή: FT: Why the European Commission failed the vaccine challenge

Παλαιότερα άρθρα: