Φοιτητές στο Λονδίνο: Cut the Rent!

Διαβάστε επίσης

Γράφει η Γιώτα Μπουγά

Πιθανότατα γνωρίζετε πόσο ακριβά είναι είναι τα ενοίκια στο Λονδίνο. Είτε έχετε διαβάσει σχετικά άρθρα και το έχετε ακούσει στις ειδήσεις είτε το έχετε βιώσει από πρώτο χέρι και με απολύτως τραγικό τρόπο.

Το Λονδίνο είναι αυτή τη στιγμή μια πρωτεύουσα γεμάτη με απατεώνες και εκβιαστές ιδιοκτήτες. Η στέγαση δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερο πρόβλημα, με το κόστος της να αγγίζει μέχρι και το 72 τοις εκατό ενός μισθού, αφού δεν είναι απίθανο να σας ζητηθούν μέχρι και £ 500 για να κοιμηθείτε μέσα σε ένα παλιό ντουλάπι.

Μια κοινωνική ομάδα που πραγματικά “καίγεται” από το κόστος διαβίωσης στη βρετανική πρωτεύουσα είναι οι φοιτητές. Ως κάτοικοι μιας από τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο, οι φοιτητές ξοδεύουν χιλιάδες λίρες για το ενοίκιο τους. Δεδομένου ότι και τα δίδακτρα έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια (κυμαίνονται περίπου στις £ 44.000) και οι υποτροφίες τείνουν προς το να καταργηθούν, οι φοιτητές στο Λονδίνο υφίστανται τεράστια πίεση.

Για αυτούς τους λόγους, οι φοιτητές κινητοποιούνται με εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. UCL, Goldsmiths και UAL διαμαρτύρονται για τα διαθέσιμα καταλύματα στην πόλη. “Ο μόνος τρόπος για να κάνουμε το UCL να ακούσει τις ανησυχίες μας είναι η λήψη ριζικών μέτρων”, εξηγεί ο αντιπρόσωπος των φοιτητών για τη στέγαση -UCLU- Angus O’Brien. “Οι φοιτητές με τη διαμαρτυρία τους θα αναγκάσουν το πανεπιστήμιο να ασχοληθεί με τη μη βιώσιμη και άδικη πολιτική του σε θέματα στέγασης, δεν έχουμε άλλη επιλογή.”

Η εκστρατείας του UCL “Cut Το Rent” είναι μέχρι στιγμής η πιο ριζοσπαστική. Σε πάνω από 500 φοιτητές του πανεπιστημίου στο Bloomsbury παρακρατείται πόσο άνω των £ 1.000.000, μέχρι να τους επιστραφεί ένα ποσοστό 40 τοις εκατό. Οι υπεύθυνοι του UCL δείχνουν να μην επηρεάζονται, με τον προϊστάμενο του γραφείου για τη στέγαση Andrew Grainger να αποδέχεται απλά ως γεγονός -fact of life- τα υπέρογκα ενοίκια τα οποία φτάνουν μέχρι και τις £ 209.79 την εβδομάδα.

πηγή: dazeddigital.com

Παλαιότερα άρθρα: