Φον ντερ Λάιεν: Τέθηκαν σκληρότεροι στόχοι για το κλίμα για το 2030

Διαβάστε επίσης

Πριν από λίγες μέρες, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε κατά την διάρκεια της ομιλίας της ότι η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτεί για βαθύτερες περικοπές στις εκπομπές αερίων κατά την επόμενη δεκαετία και δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει πράσινα ομόλογα για να χρηματοδοτήσει τους κλιματικούς της στόχους.

Με τις πυρκαγιές, την ξηρασία και τους καταρράκτες που καταρρέουν να προκαλούν όλεθρο σε όλο τον κόσμο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε ότι η προτεινόμενη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να δημιουργήσει εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας, βοηθώντας την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία COVID-19.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Η Von der Leyen είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να θέσει στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, έναντι των επιπέδων του 1990, επιβεβαιώνοντας τα σχέδια που εκτίθενται σε σχέδια εγγράφων της Επιτροπής.

Ο τρέχων στόχος εκπομπών της ΕΕ για το 2030 αφορά μείωση κατά 40%. Οι ειδικοί λένε ότι μια μείωση 55% είναι η ελάχιστη προσπάθεια που απαιτείται έως το 2030 για να τεθεί η ΕΕ σε καλό δρόμο για το σχέδιό της να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 20

Η Von der Leyen αναγνώρισε ότι η πρόταση θα προκαλέσει συζητήσεις, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στα κράτη μέλη, όπου άλλα θα εγκρίνουν τον νομικά δεσμευτικό στόχο, ενώ άλλα θα διαφωνήσουν ως προς το πόσο φιλόδοξος θα πρέπει να είναι ο στόχος.

Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει μια ανάλυση την Πέμπτη των μέτρων που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου. Αυτό θα περιλαμβάνει τεράστιες επενδύσεις σε μεταφορές, βαριά και ενέργεια – όπου οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν επίσης υψηλότερο κόστος άνθρακα στο πλαίσιο των σχεδίων της ΕΕ για την ανανέωση της αγοράς άνθρακα.

Η Von der Leyen είπε ότι το 30% του πακέτου επιχορηγήσεων και δανείων ανάκτησης κοραναϊού 750 δισεκατομμυρίων ευρώ του μπλοκ, το οποίο θα δανειστεί η ΕΕ ως σύνολο, πρέπει να συγκεντρωθεί μέσω πράσινων ομολόγων.

Εν τω μεταξύ, το 37% αυτού του πακέτου θα πρέπει να προορίζεται για έργα που βοηθούν τις βιομηχανίες να αποκαρμπάνουν – αντικαθιστώντας άνθρακα για υδρογόνο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη βιομηχανία ή εγκαθιστώντας σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η ΕΕ πιέζεται να συμφωνήσει τον νέο στόχο της για το κλίμα φέτος, να εκπληρώσει μια προθεσμία για τις χώρες να κάνουν νέες δεσμεύσεις βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος του 2015. Μέχρι στιγμής, κανένας μεγάλος πομπός δεν το έχει κάνει.

Παλαιότερα άρθρα: