Foreign Affairs: «Φλερτάρουν» με την Κίνα οι Big Tech

Διαβάστε επίσης

Όταν στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το επιχείρημα ότι έχουν μεγαλώσει πολύ και πρέπει να διαλυθούν, υπάρχει μια έτοιμη απάντηση: η διάλυση των Big Tech θα ανοίξει το δρόμο για την κινεζική κυριαρχία και έτσι θα υπονομεύσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Σε μια νέα εποχή ανταγωνισμού μεγάλης ισχύος, ένα ακόμη επιχείρημα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να υποτιμήσουν τις εταιρείες σούπερ σταρ όπως το Amazon, το Facebook και το Alphabet.

Αλλά η υπόθεση εθνικής ασφάλειας κατά της διάλυσης του Big Tech δεν είναι απλώς αδύναμη. είναι πίσω. Μακριά από τον ανταγωνισμό με την Κίνα, πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας λειτουργούν στη χώρα, και οι αυξανόμενες εμπλοκές τους εκεί δημιουργούν τρωτά σημεία για τις Ηνωμένες Πολιτείες εκθέτοντας τις εταιρείες τους σε κατασκοπεία και οικονομικό εξαναγκασμό.

Πρώτος στόχος η Κίνα

Ο ανταγωνισμός με την Κίνα θα καθορίσει τις συνομιλίες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ για τις επόμενες δεκαετίες και οι Αμερικανοί πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά για το ρόλο που θα διαδραματίσει η τεχνολογία σε αυτό το όλο και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η θεώρηση ότι οι οπαδοί του Amazon και της Google βοηθούν στην αντιμετώπιση της τεχνολογικής και γεωπολιτικής αύξησης της Κίνας απλώς και μόνο επειδή είναι αμερικανικές εταιρείες δεν έχει νόημα.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ έχουν εκτεταμένες δραστηριότητες στην Κίνα σήμερα. Η Google ανακοίνωσε σχέδια για ένα ερευνητικό κέντρο τεχνητής νοημοσύνης στο Πεκίνο το 2017 και διερευνά μια συνεργασία με το κινέζικο μεγαλοπρεπές Internet Tencent. Η Microsoft επεκτείνει τα κέντρα δεδομένων της στην Κίνα και πρόσφατα δημιούργησε ένα ολόκληρο λειτουργικό σύστημα, Windows 10 China Government Edition, για την κινεζική κυβέρνηση. Η υπηρεσία cloud της Amazon στην Κίνα είναι η δεύτερη δημοφιλής μόνο από εκείνη του Κινέζου ομολόγου της, της Alibaba. Η Apple σχεδιάζει διάσημα τα τηλέφωνά της στην Καλιφόρνια, αλλά τα κατασκευάζει στην Κίνα. Το Facebook, κυρίως, δεν λειτουργεί στην Κίνα – αλλά όχι λόγω έλλειψης προσπάθειας. Η εταιρεία προσπάθησε επανειλημμένα να αποκτήσει πρόσβαση στην κινεζική αγορά μόνο για να αποκλειστεί από κινεζικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η λειτουργία αμερικανικών επιχειρήσεων στην Κίνα μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη. Ωστόσο, σύμφωνα με μελετητές, κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ και ακόμη και αμερικανικές επιχειρηματικές ενώσεις, οποιαδήποτε αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας που εργάζεται στην Κίνα θα μπορούσε κάλλιστα να υποστηρίξει το κινεζικό κράτος και την επέκταση του ψηφιακού αυταρχισμού.
Πρακτικά, όλες οι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα υπόκεινται σε τέτοιες πιέσεις σε έναν ή τον άλλο βαθμό και ο τρόπος αντιμετώπισης αυτής της δυσκολίας είναι ένα άλλο ζήτημα εντελώς. Αλλά το μέγεθος και η κυριαρχία των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας είναι μέρος του προβλήματος. Καθώς ο τομέας της τεχνολογίας των ΗΠΑ γίνεται πιο συγκεντρωμένος και οι λίγοι παίκτες σε αυτόν εξαρτώνται περισσότερο από την κινεζική αγορά καταναλωτών και κερδών, αυτές οι εταιρείες – και, κατ ‘επέκταση, οι Ηνωμένες Πολιτείες – γίνονται πιο ευάλωτες σε πιέσεις από το Πεκίνο.

Η περίπτωση του μονοπώλιου

Η κυριαρχία των Big Tech στην αγορά, ορισμένοι θα υποστηρίξουν, έχει οφέλη: χωρίς συνεχείς ανησυχίες για τον φαύλο ανταγωνισμό, οι γίγαντες της τεχνολογίας μπορούν να επικεντρωθούν στα μεγάλα ερωτήματα. Έχουν το χρόνο και τους πόρους για να επενδύσουν άφθονα στην έρευνα αιχμής, όπου η επιτυχία είναι σπάνια, αλλά η πιθανή απόδοση – για την τεχνολογική καινοτομία και, επομένως, για την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ και την εθνική ασφάλεια – είναι τεράστια.

Είτε το λένε ρητά είτε όχι, όσοι θέλουν να προστατεύσουν τη Big Tech από τους αντιμονοπωλιακούς νόμους και άλλους κανονισμούς υποστηρίζουν ένα μοντέλο «εθνικών πρωταθλητών» – ένα σύστημα στο οποίο το κράτος προστατεύει μερικές επιλεγμένες μεγάλες εταιρείες από τον ανταγωνισμό, επιτρέποντάς τους να ξοδέψουν έρευνα και ανάπτυξη. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτή η προσέγγιση είναι ατελής, μερικές φορές ακόμη και αντιπαραγωγική.

Προς το παρόν, τέτοιες δημόσιες πρωτοβουλίες υπάρχουν μόνο ως προτάσεις. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν σημαντική ισχύ στην αγορά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ στηρίζεται όλο και περισσότερο στις υπηρεσίες τους, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας της εθνικής της ασφάλειας.

Η τεχνολογία είναι, φυσικά, μια κρίσιμη πτυχή του πολέμου και εταιρείες όπως η Amazon και η Microsoft έχουν συμβόλαια για την παροχή υπηρεσιών cloud σε αμερικανικές υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών. Αυτές οι εταιρείες τεχνολογίας γίνονται γρήγορα μέρος της αμυντικής βιομηχανικής βάσης των Ηνωμένων Πολιτειών – η συλλογή βιομηχανιών που είναι απαραίτητες για στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ. Καθώς το πράττουν, η κατάρα του μονοπωλιακού καπιταλισμού που ήδη επηρεάζει τον υπερσυγκροτημένο αμυντικό τομέα της χώρας – προκαλώντας υψηλότερο κόστος, χαμηλότερη ποιότητα, μειωμένη καινοτομία, ακόμη και διαφθορά και απάτη – πιθανότατα θα επιδεινωθεί.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να υιοθετήσουν προτάσεις για διάλυση και ρύθμιση μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας: για να χαλαρώσουν συγχωνεύσεις και εξαγορές, όπως η απόφαση του Facebook να αγοράσει τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής μηνυμάτων Instagram και WhatsApp. Πρέπει να απαιτούν τεχνολογικές πλατφόρμες όπως το Amazon για να διαχωρίζονται από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στις πλατφόρμες τους. Θα πρέπει να εφαρμόζουν αρχές μη διακρίσεων που προέρχονται από τις δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφελείας και τους κοινούς νόμους περί μεταφορών σε ψηφιακές πλατφόρμες. Και πρέπει να υιοθετήσουν αυστηρούς κανονισμούς απορρήτου.

Σε αυτήν την εποχή του μεγάλου ανταγωνισμού, ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουν οι επιχειρήσεις ανταγωνιστικές και καινοτόμες είναι μέσω του ανταγωνισμού στην αγορά, των έξυπνων κανονισμών και των δημόσιων δαπανών για Ε & Α. Η διάλυση των Big Tech δεν θα απειλήσει την εθνική ασφάλεια απεναντίας θα την ενισχύσει.

Foreign Affairs: Too big to prevail
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

Παλαιότερα άρθρα: