Foreign Affairs: Τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Κιμ Γιονγκ Ουν;

Διαβάστε επίσης

Η φρενίτιδα που επικράτησε στα Media τον περασμένο μήνα σχετικά με την υγεία και τον πιθανό θάνατο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, ήταν άνευ προηγουμένου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου σχεδόν τριών εβδομάδων, ξεκινώντας από τις 11 Απριλίου, όταν ο Κιμ δεν εμφανίστηκε στο κοινό, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ενίσχυσαν τις αναφορές με λεπτή πηγή που υποδηλώνουν ότι μπορεί να βρίσκεται σε «σοβαρό κίνδυνο» ή ακόμη και νεκρός μετά από φημολογούμενη καρδιαγγειακή διαδικασία που πήγε στραβά.

Με το πρώτο άκουσμα της είδησης, υπήρξε καταιγίδα σατιρικών memes κάτω από το hashtag #KIMJONGUNDEAD, εκ των οποίων ένα από τα οποία απεικόνιζε τον ηγέτη ως τουρσί σε «φυτική κατάσταση», σε Facebook και Twitter. Κάτω από την επιφάνεια της αβεβαιότητας, ωστόσο, θέτει μια σημαντική υπενθύμιση ότι αυτό το πυρηνικά οπλισμένο κράτος θα μπορούσε εύκολα να ξεσπάσει ηγετική κρίση. Σε αυτήν την περίπτωση, οι εξωτερικές δυνάμεις θα μπορούσαν να συγκρούονται σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν όπλα μαζικής καταστροφής ή να αποφευχθούν οι εκροές προσφύγων.

Το πρόβλημα υγείας του Κιμ

Η υγεία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας ανησυχεί εδώ και αρκετό καιρό την κοινή γνώμη. Το φθινόπωρο του 2014, ο Κιμ εξαφανίστηκε από το κοινό για περίπου έξι εβδομάδες και επέστρεψε με ένα ζαχαροκάλαμο. Ο πατέρας και ο παππούς του Κιμ ήταν πολύ μεγαλύτεροι από όταν πέθαναν από καρδιακές προσβολές.

Σύμφωνα με την Washington Post, οι γιατροί της Νότιας Κορέας που έχουν αναλύσει τα πλάνα του Κιμ στις κορυφές εκτιμούν ότι είναι σωματικά αδύναμος για την ηλικία του. Αν και είναι μόλις 36 ετών, ο πρόωρος θάνατος του Κιμ είναι ένα πραγματικό σενάριο, πράγμα που σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να υποβληθεί σε μετάβαση ηγεσίας ανά πάσα στιγμή.

Αβέβαια η διαδικασία διαδοχής

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο Κιμ δεν έχει ορίσει δημοσίως κανέναν να τον αντικαταστήσει, και το Σύνταγμα της Βόρειας Κορέας δεν περιγράφει λεπτομερώς μια διαδικασία μεταφοράς εξουσίας. Αλλά μεταξύ των υποψηφίων διαδόχων είναι η μικρότερη αδερφή του Kim Jong Un, Kim Yo Jong, η οποία έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια και θα προσφέρει το σημαντικό πλεονέκτημα της διατήρησης της οικογένειας της οικογένειας Kim.

Ο θείος του Kim Jong Un, Kim Pyong Il, επέστρεψε πρόσφατα στη Βόρεια Κορέα μετά από αρκετά χρόνια διπλωματικής υπηρεσίας στην Ευρώπη και είναι ένας άλλος πιθανός διάδοχος. Αλλά η θέση θα μπορούσε ακόμη και να πάει για πρώτη φορά σε κάποιον εκτός της οικογένειας Κιμ – έναν αξιωματούχο της στρατιωτικής ή πολιτικής ηγεσίας, για παράδειγμα.

Ο Kim Jong Un κυβερνά μόνος του, όπως και οι δύο προκάτοχοί του. Ο διάδοχος του Κιμ θα μπορούσε να κυβερνήσει μόνος του ή να κυβερνήσει ως μέρος μιας συλλογικής ηγεσίας. Ακόμη και ένα υβρίδιο αυτών των δύο δομών είναι δυνατό. Η μεταβατική περίοδος ηγεσίας θα μπορούσε να είναι σύντομη ή να εξαντληθεί, ανάλογα με το αν ακολουθεί μια διαμάχη εξουσίας.

Η εξωτερική συμπεριφορά της νέας ηγεσίας θα μπορούσε να είναι δύσκολο να ερμηνευτεί: ένα ανασφαλές καθεστώς εδραίωσης ισχύος ή ένα ασφαλές που ενισχύει την υποστήριξη θα μπορούσε ο καθένας να αποφασίσει να δοκιμάσει πυρηνικά όπλα ή πυραύλους, για παράδειγμα. Επειδή οι περιφερειακές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες πρόβλεψης ή αξιολόγησης της δυναμικής εντός των ηγετικών κύκλων της Βόρειας Κορέας, θα πρέπει να προγραμματίσουν διαφορετικά μεταβατικά ενδεχόμενα.

Σχέδιο για μια περίπτωση κρίσης διαδοχής

Σε περίπτωση κρίσης διαδοχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επικεντρωθούν πιθανώς πρώτα στον εντοπισμό και την ασφάλεια των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Η Κίνα πιθανότατα θα ήταν πολύ πρόθυμη να διατηρήσει τη σταθερότητα και να αποτρέψει την πλημμύρα των προσφύγων προς τα σύνορά της. Εάν οι δυνάμεις της Αμερικής και της Νότιας Κορέας εισέλθουν στη Βόρεια Κορέα για να αποτρέψουν το λαθρεμπόριο όπλων μαζικής καταστροφής από τη χώρα, το Πεκίνο θα ήταν επίσης επιφυλακτικό για οποιαδήποτε μετακίνηση των στρατευμάτων τους κοντά στα σύνορά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα έχουν επεξεργαστεί σχέδια για την αντιμετώπιση διαφόρων σεναρίων κατάρρευσης, συμπεριλαμβανομένου ενός διαβαθμισμένου συνόλου επιχειρήσεων που είναι γνωστά ως OPLAN 5029 (Επιχειρησιακό Σχέδιο 5029). Όμως, οι ηγέτες στην Ουάσινγκτον και τη Σεούλ να συμφωνήσουν για το εάν, πότε και πώς να εφαρμόσουν πραγματικά αυτά τα σχέδια δεν θα ήταν τόσο απλό, όσο θα εξαρτιόταν από την πολιτική και τους προσανατολισμούς και των δύο κυβερνήσεων.
Ανάγκη εύρεσης σχεδίου για την αποφυγή ατυχημάτων

Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της πιθανότητας αστάθειας του καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα. Οι μεγάλοι στρατηγικοί άξονες είναι ασυνήθιστοι κατά τους μήνες που προηγούνται των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ. Αλλά η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να λάβει κάποια χρήσιμα βήματα στο εγγύς μέλλον. Η ταχεία ολοκλήρωση των στρατιωτικών διαπραγματεύσεων επιμερισμού του κόστους με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία θα ήταν μια καλή αρχή.

Ο Kim Jong Un μπορεί ακόμη να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, ακόμη και με τα πολλά προβλήματα υγείας του. Αν πεθάνει, η απώλεια ενός βάναυσου δικτάτορα και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ήταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη σε πολλές γωνιές του κόσμου και η μεταφορά εξουσίας σε έναν νέο ηγέτη θα μπορούσε να είναι σχετικά ομαλή, όπως συνέβη για τη Βόρεια Κορέα στο παρελθόν.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τα αντίθετα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιλαμβάνουν απειλές για την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα αμέσως μετά τον θάνατο του Κιμ. Απουσία προετοιμασίας σε όλη την περιοχή, το χάος που θα μπορούσε να προκύψει έχει τη δυνατότητα να φέρει την Κορεατική Χερσόνησο τόσο κοντά στη στρατιωτικοποιημένη σύγκρουση όσο ήταν στις δύσκολες μέρες του του 2017.

Foreign Affairs: After Kim Jong Un
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

Παλαιότερα άρθρα: