Φουντώνει ο πόλεμος για την Υγεία

Διαβάστε επίσης

“Hard Rock” στη Βουλή μετά την αξιολόγηση, με τις έντονες αντιπαραθέσεις κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης να μην καταλαγιάζουν μέχρι την ημέρα που θα κατατεθούν προς ψήφιση τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης μέτρα. Λίγο καιρό μετά την λήψη απόφασης για Προανακριτική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά, φουντώνει ο πόλεμος στην Υγεία, με την πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Συνηθισμένοι όπως είμαστε πλέον στις εντάσεις,είδαμε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, στην οποία έλαβαν μέρος και οι πολιτικοί αρχηγοί, την κυβερνώσα πλειοψηφία να ζητά η έρευνα να φθάσει έως το 2014 και την αντιπολίτευση, με σχετική πρόταση της ΝΔ, να ζητά διεύρυνση της χρονικής περιόδου, ώστε να συμπεριληφθεί και η τελευταία διετία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συνεδρίαση διαμορφώθηκε από την ανταλλαγή κατηγοριών ως προς το ποια πολιτική παράταξη έχει λόγους να κρατήσει αδιερεύνητες υποθέσεις με ενδείξεις σκανδάλου, ενώ καταγράφηκαν απείρου κάλλους φραστικές συγκρούσεις με πρωταγωνιστές τους Α. Ξανθό, Π. Πολάκη, Π. Κουρουμπλή και Αδ. Γεωργιάδη. Ο πρωθυπουργός δε επιτέθηκε στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, συνδέοντας την εποχή των κυβερνήσεών τους με φαινόμενα λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και μιζών, επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «βατερλό μιας θλιβερής διακυβέρνησης».

Τούτων δοθέντων, το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, διαμορφώθηκε ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ της δικής τους πρότασης, καταψηφίζοντας εκείνη της ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση, αντιστρόφως, καταψήφισε την πρόταση της συγκυβέρνησης. Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ποτάμι ψήφισαν υπέρ και των δύο προτάσεων, ενώ Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Εδώ γίνεται “αλαλούμ”. Πέραν της κοκορομαχίας Γεωργιάδη – Πολάκη, έχουμε και ηχηρές παρεμβάσεις των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας.

Ενδεικτικά για τις αδιερεύνητες υποθέσεις στο χώρο της Υγείας είναι όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Κέντρου Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων (ΣΕΚΕΕΛ), Σταμάτης Πουλής. “Ενώ οι εργαζόμενοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ είναι απλήρωτοι, δαπανιούνται χρήματα για την εταιρία φύλαξης του κεντρικού κτηρίου του Κέντρου, χωρίς να έχει γίνει διαγωνισμός για την επιλογή εταιρίας και χωρίς να έχει υπογραφεί επισήμως σύμβαση!”, αναφέρει.

Με μια καίρια παρέμβασή τους οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκαθαρίζουν:

“Τη 12η Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. αναφορικά με το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία του Οργανισμού σε διαχειριστικό, επιστημονικό και εργασιακό επίπεδο.

Οι Εργαζόμενοι καταγγείλαμε το γεγονός ότι την στιγμή που κρίσιμες δράσεις και υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας καταρρέουν ελλείψει χρηματοδότησης από την Διοίκηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., την στιγμή που εκατοντάδες Εργαζόμενοι διεκδικούν τη νόμιμη και δεδουλευμένη εργασία τους βρισκόμενοι σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, την στιγμή που Ιατροί και Νοσηλευτές παραιτούνται από τις Μ.Ε.Θ. λόγω της οικονομικής τους υποβάθμισης, την ίδια στιγμή η Διοίκηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. πληρώνει με Εκατομμύρια Ευρώ εταιρεία φύλαξης της οποίας η παρουσία δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση, χωρίς σύμβαση, όρους και πλαίσιο λειτουργίας που να διαφυλάττει την τήρηση της νομιμότητας εντός του Οργανισμού.

Η συγκεκριμένη καταγγελία αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο έχει όχι μόνο σοβαρή οικονομική διάσταση, αλλά και εξίσου σημαντική ποινική, καθότι η εν λόγω εταιρεία έχει πλήρη, συνεχή και ανεξέλεγκτη πρόσβαση, επί 24ωρου βάσεως, στο σύνολο των χώρων του κτιρίου όπου φυλάσσονται δημόσια έγγραφα, μητρώα, πρωτόκολλα και αρχεία, μεταξύ των οποίων έγγραφα προσωπικών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Το Σωματείο Εργαζομένων έχει ήδη καταγγείλει συγκεκριμένα περιστατικά στην Άμεση Δράση και έχει κινήσει τις απαραίτητες Νομικές διαδικασίες προκειμένου να ενημερώσει την Δικαιοσύνη και να επικρατήσει η Νομιμότητα.

Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας είναι το μοναδικό μέλημα των Εργαζομένων. Φαινόμενα αδιαφάνειας, δίωξης συναδέλφων, απαξίωσης του επιστημονικού έργου του Οργανισμού και εργασιακής υποβάθμισης θα μας βρουν αντιμέτωπους με κάθε νόμιμο μέσο που διαθέτουμε.

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων”

Παράλληλα, η κ. Ιωάννα Παυλοπούλου, διευθύντρια στις Παρεμβάσεις στην Κοινότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ, επιβεβαιώνει την ίδια ώρα ότι έχουν ατονίσει σε βαθμό επικίνδυνο όλες οι ενημερώσεις, προληπτικές ενέργειες, ακόμα και η διανομή συρίγγων στην κοινότητα των οροθετικών με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Κλείνοντας, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι καταγγελίες των εργαζομένων του  ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν.

Παλαιότερα άρθρα: