Φραγμός δια νόμου στη συλλογή τηλεφωνικών δεδομένων στις ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Νομοθέτες των ΗΠΑ εισήγαν νομοθεσία την Τρίτη σχετικά με τον περιορισμό συλλογής τηλεφωνικών δεδομένων των Αμερικανών πολιτών από υπηρεσίες πληροφοριών και κατασκοπείας. Με αυτό τον τρόπο πιθανότατα εκκίνησαν τη δημόσια συζήτηση για τον τερματισμό του σχετικού προγράμματος, το οποίο ούτως ή άλλως έχει ως καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ρεπουμπλικάνοι Bob Goodlatte και Jim Sensenbrenner και οι Δημοκρατικοί John Conyers και Τζέρι Nadler εισήγαν την «Πράξη για την Ελευθερία των ΗΠΑ», στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επιδιώκοντας να ενισχύσουν τον έλεγχο ενός προγράμματος που εκτέθηκε δημοσίως πριν από δύο χρόνια από τον πρώην υπάλληλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, Edward Snowden.

Παρόμοια νομοθεσία είχε εισαχθεί στη Γερουσία των ΗΠΑ από τον Patrick Leahy των Δημοκρατικών και τον Mike Lee των Ρεπουμπλικάνων.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την απαγόρευση συλλογής του μεγαλύτερου μέρους των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των Αμερικανών σύμφωνα με το άρθρο 215 του λεγόμενου Patriot Act των ΗΠΑ, καθώς και την αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε προγράμματα επιτήρησης.

Οι ίδιοι οι εισηγητές της νομοθεσίας υποστηρίζονται από ομάδες προστασίας της ιδιωτικής ζωής, αν και αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις τόσο στο Κογκρέσο, όσο και στο Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Barack Obama αλλά και πολλοί άλλοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο θέλουν να διατηρήσουν το πρόγραμμα μαζικής συλλογής δεδομένων ως εργαλείο εθνικής ασφαλείας, αλλά με σημαντικές αλλαγές. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι  άλλοι νομοθέτες επιδιώκουν την αμετάβλητη ισχύ του προγράμματος.

Πηγές

Reuters
New York Times

Παλαιότερα άρθρα: