FT – Johnny Depp: Η δίκη με την Heard και το αντάλλαγμα της φήμης

Διαβάστε επίσης

Ο Depp, ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς, μήνυσε τη The Sun, μέχρι πρόσφατα τη μεγαλύτερη εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Βρετανία, λόγω μίας στήλης που τον χαρακτήρισε «wife-beater» που είχε αφήσει την Heard να φοβάται τη ζωή της. Υποστήριξε ότι η φήμη του είχε πάει από “Σταχτοπούτα στο Quasimodo σε 0,6 δευτερόλεπτα” και ότι ως συνέπεια είχε χάσει τον προσοδοφόρο ρόλο στους Pirates of the Caribbean.

Η δίκη, η οποία έληξε την Τρίτη, ήταν αρκετά σουρεαλιστική. Ήταν ένας αγώνας μνησικακίας που έπαιζε σε ένα κτίριο παλαιότερο από το ίδιο το Χόλιγουντ. Ήταν ένα μείγμα #MeToo, ενδοοικογενειακής βίας, κουτσομπολιό διασημοτήτων, ελεύθερου λόγου και συμβουλευτικής εκπαίδευσης ναρκωτικών. Όρμησε, με μάρτυρες να ακτινοβολούνται από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ακόμη και καθώς σχεδόν όλα τα άλλα στο κεντρικό Λονδίνο παρέμειναν κλειστά από την πανδημία.

Η απόφαση του Justice Nicol δεν αναμένεται μέχρι το φθινόπωρο, αλλά η δημόσια απόφαση έχει ήδη τεθεί: η δίκη ήταν ένα κουραστικό θέαμα. Υψηλά αμειβόμενοι barristers συζήτησαν ποιοι είχαν αφοδεύσει στο κρεβάτι του Depp. Ζήτησαν από την αδερφή του Heard για το πώς αυτή και ο Depp φρόντιζαν την κοκαΐνη με μια εφαρμογή ταμπόν. Ισχυρίστηκαν για το αν ο Χαρντ είχε μια εξωσυζυγική σχέση με τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μόσκ.

Από τότε που το κίνημα #MeToo έγινε γνωστό το 2017, ο φιλόλογος Harvey Weinstein καταδικάστηκε σε 23 χρόνια για βιασμό και ο κωμικός Bill Cosby μεταξύ 3 και 10 ετών για άσεμνη επίθεση. Οι άνδρες στα μέσα ενημέρωσης, στις επιχειρήσεις και στην πολιτική θεωρούνται υπεύθυνοι για την κακοποίηση τους.

Το άρθρο της Sun για τον Depp έθεσε τους ισχυρισμούς εναντίον του στο πλαίσιο του #MeToo. Αλλά σε αντίθεση με τους περισσότερους ισχυρισμούς #MeToo, ο κατηγορούμενος εδώ είναι η πρώην σύζυγος του κατηγορουμένου. Ο Depp και η Heard συναντήθηκαν το 2009 μέσω της ταινίας The Rum Diary. Άρχισαν να χρονολογούνται το 2011, παντρεύτηκαν το 2015 και χώρισαν το 2016.

Προς το τέλος του 15μηνου γάμου τους, η Heard υπέβαλε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Η παραγγελία, η οποία χορηγήθηκε χωρίς να μπορεί ο Depp να ανταποκριθεί, όπως είναι η συνήθης πρακτική, ήταν η βάση για το άρθρο The Sun. Η Heard στη συνέχεια έγραψε ένα άρθρο γνώμης στη Washington Post, στο οποίο δεν ανέφερε το όνομα Depp αλλά μίλησε για το ότι έχει γίνει «δημόσια φιγούρα που εκπροσωπεί την ενδοοικογενειακή κακοποίηση». Ο Depp μήνυσε τη The Sun στο Ηνωμένο Βασίλειο. μήνυσε επίσης την Heard απευθείας για $ 50 εκατομμύρια στη Βιρτζίνια, όπου εκδίδεται η Washington Post.

Δεν πρόκειται για τυπική περίπτωση κατάχρησης εξουσίας, αν και η Heard τόνισε ότι ήταν στη μισή ηλικία του Depp όταν συναντήθηκαν (23 ετών έως 46 ετών) και ότι βρισκόταν ήδη ψηλά στο Χόλιγουντ. Μπορεί να έχει τη μορφή ισχυρισμού δυσφήμισης, αλλά κανένας δημοσιογράφος δεν έδωσε στοιχεία. Τις περισσότερες ημέρες, έμοιαζε περισσότερο με υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας.

Ενώ πολλές #MeToo περιπτώσεις βασίστηκαν στη μαρτυρία διαφόρων γυναικών για την κατασκευή στεγανών περιπτώσεων, ο Heard στάθηκε μόνος. Υποστήριξε 14 ξεχωριστές περιπτώσεις σωματικής βίας από τον Depp.

Τι σημαίνει για κάθε πλευρά;

Εάν η Heard χάσει, δεν θα έχει απαραιτήτως ευρείες επιπτώσεις για την κίνηση #MeToo. Πρόκειται για μια συγκεκριμένη περίπτωση, σχετικά με ένα συγκεκριμένο κομμάτι της δημοσιογραφίας που (σωστά ή λάθος) ανέλαβε ενοχή. Η Χαρντ θα μπορούσε να ελπίζει για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στη δίκη δυσφήμισης των ΗΠΑ, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, αν και η νομική μάχη καταναλώνει μερικά από τα πιο σημαντικά χρόνια της καριέρας της.

Εάν ο Depp χάσει, το οικονομικό πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμο. Αυτός είναι ένας άντρας που κάποτε ξόδεψε 3 εκατομμύρια δολάρια εκτοξεύοντας τις στάχτες του Hunter S Thompson, συγγραφέα του Fear and Loathing στο Λας Βέγκας, από ένα πυροβόλο. Η καριέρα του πιθανότατα θα επιβιώσει, αρκεί να μην είναι μια οριστική ήττα, λέει ο Greg Jenner, συγγραφέας του Dead Famous, μιας ιστορίας διασημοτήτων. Ο Μελ Γκίμπσον, ο οποίος έχει ιστορία αντισημιτικών παρατηρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αμφισβήτησης του αριθμού των Εβραίων που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα, συνεχίζει να εμφανίζεται σε ταινίες. Ο Louis CK, ο κωμικός που παραδέχτηκε σεξουαλικό παράπτωμα, ξεκίνησε την επιστροφή του.

Ωστόσο, ο Depp κατέθεσε ότι η φήμη ήταν «η ζωή ενός φυγόδικου» και ότι το όνομά του τώρα του «ακούγεται ξένο».

Ακούσαμε για τα προβλήματά του με συνταγογραφούμενα και ψυχαγωγικά ναρκωτικά, το οικονομικό του χάος, τις συνομιλίες με τα μηνόγυνα. Αυτός και η Χερντ μεγάλωσαν σε σπίτια που χαρακτηρίζονται από ενδοοικογενειακή κακοποίηση, και παρά τον πλούτο τους, η ζωή τους παρέμεινε σημαδεμένη από οικιακά επιχειρήματα χρόνια αργότερα.

Το Χόλιγουντ πουλάει απόδραση, αλλά η πραγματικότητα είναι συχνά μάλλον λυπηρή. Η δίκη Depp μας έδειξε τουλάχιστον αυτήν την αλήθεια. Ό, τι κι αν λέει η απόφαση, είναι πιθανό να έρθει πιο κοντά στην αποκάλυψη των χαρακτήρων των Depp και Heard από ό, τι έχουν κάνει χίλια περιοδικά.

FT: Johnny Depp, the High Court and the reality of fame
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

Παλαιότερα άρθρα: