FT: Πως Τραμπ και Μπάιντεν πολιτικοποιούν το ζήτημα του εμβολίου κατά του Covid 19;

Διαβάστε επίσης

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός του αντίπαλος, Τζο Μπάιντεν, έχουν κατηγορήσει ο ένας τον άλλον ότι πολιτικοποιούν ένα εμβόλιο Covid-19, απειλώντας να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού που απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι αρκετοί άνθρωποι θα λάβουν τον εμβολιασμό όταν είναι διαθέσιμο.

Σε συνέντευξη Τύπου για την Ημέρα της Εργασίας στον Λευκό Οίκο, ο κ. Τραμπ είπε ότι θα ήταν «επικίνδυνο» για τις ΗΠΑ εάν οι άνθρωποι άκουγαν τις ανησυχίες που εξέφρασε ο κ. Μπάιντεν και η υποψήφια αντιπρόεδρος του, Καμάλα Χάρις, σχετικά με ένα πιθανό εμβόλιο κοροναϊού.

Ο κ. Τραμπ είπε ότι μίλησε πρόσφατα με τα διευθυντικά στελέχη της J&J και της Pfizer, φαρμακευτικών εταιρειών που αναπτύσσουν εμβόλια Covid-19 και πρότεινε ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι τον Οκτώβριο, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος έκανε εκστρατεία στην Πενσυλβάνια, είπε ότι θα λάβει τη συμβουλή των επιστημόνων σχετικά με το εάν θα πάρει ένα εμβόλιο Covid-19. Όταν ρωτήθηκε αν θα εμπιστευόταν τον Anthony Fauci, έναν από τους κορυφαίους γιατρούς της ειδικής ομάδας κοροναϊών του Λευκού Οίκου και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, είπε ότι θα ήθελε «πλήρη διαφάνεια».

Ο κ. Μπάιντεν είχε προηγουμένως κατηγορήσει τον κ. Τραμπ ότι «υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού» και πολιτικοποιεί με τις προοπτικές ενός εμβολίου προκειμένου να ενισχύσει την εκστρατεία του.

Η απάντηση των ΗΠΑ στην πανδημία κοροναϊού ήταν πολιτικά γεμάτη μάχες για δοκιμές, μάσκες και φάρμακα όπως η υδροξυχλωροκίνη. Ένα επιτυχημένο εμβόλιο θεωρείται ζωτικής σημασίας για να ξανανοίξει πλήρως την οικονομία χωρίς να διακινδυνεύσει άλλο κύμα μολύνσεων.

Για να είναι επιτυχές ένα εμβόλιο, αρκετά άτομα πρέπει να το πάρουν για να δημιουργήσουν ανοσία στο Covid-19 στον πληθυσμό. Οι εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας ανησυχούν ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα υπάρχον κίνημα κατά του εμβολίου – ή “anti-vaxx” – εάν υπάρχουν ανησυχίες ότι η ταχύτητα με την οποία εγκρίνεται το εμβόλιο σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλές ή αποτελεσματικό. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το ένα τέταρτο και το ένα τρίτο των Αμερικανών δεν θα λαμβάνουν εμβόλιο

Ο αγώνας έρχεται αφού ανώτεροι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ετοιμάζονταν για έγκαιρη έγκριση εμβολίου. Ο Robert Redfield, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ζήτησε από τα κράτη να εγκρίνουν αιτήσεις για κέντρα διανομής εμβολίων έως τον Νοέμβριο.

Ο Stephen Hahn, ο επίτροπος της FDA, είπε στους Financial Times ότι ήταν πρόθυμος να εντοπίσει γρήγορα ένα εμβόλιο, δίνοντάς του μια άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν θα το έκανε για να ευχαριστήσει τον κ. Trump.

FT: Trump and Biden accuse each other of politicising Covid-19 vaccine
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

Παλαιότερα άρθρα: