FT: Το κοκτέιλ των μέτρων που εφάρμοσε η Σουηδία «έσωσε» την οικονομία της

Διαβάστε επίσης

Κατά την διάρκεια της εξάπλωσης της πανδημίας μία προς μία οι χώρες επέβαλλαν σταδιακά πλήρη lockdown, η μοναδική χώρα που είχε μία άλλη οπτική ως προς αυτό το θέμα ήταν η Σουηδία. Η απόφαση της αυτή δε έχει βοηθήσει την οικονομία της και περιορίζει τις απώλειες δανείων για τον τραπεζικό τομέα, δήλωσε ο επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους δανειστές της χώρας.

Ο Johan Torgeby, διευθύνων σύμβουλος της SEB, δήλωσε στους Financial Times ότι ήταν θετικό ότι τα καταστήματα, οι τράπεζες και τα σχολεία για τα μικρότερα παιδιά παρέμειναν ανοιχτά καθ ‘όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Η οικονομία της Σουηδίας προβλέπεται να είναι πολύ καλύτερη από τις περισσότερες χώρες που επέβαλαν lockdown, αλλά πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι δεν θα κάνει τίποτα καλύτερο από τη γειτονική Δανία και τη Νορβηγία, και οι δύο επέβαλαν περισσότερους περιορισμούς σε μια προσπάθεια περιορισμού του ιού.

Η SEB, που ελέγχεται από το επενδυτικό όχημα της οικογένειας των βιομηχάνων Wallenberg, είναι ένας από τους τέσσερις μεγάλους δανειστές που κυριαρχούν στη σουηδική οικονομία και που έχουν εκτιμηθεί πολύ από τους Ευρωπαίους επενδυτές την τελευταία δεκαετία έως ότου χτυπήθηκε από μια σειρά σκανδάλων ξεπλύματος χρημάτων.

Ωστόσο, η προσέγγιση της Σουηδίας έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη, με τον αριθμό των θανάτων της χώρας να είναι πολύ υψηλότερος από τους Σκανδιναβούς γείτονές της. Εν μέσω αυξανόμενης κριτικής, ο Στέφαν Λόφβεν, ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της χώρας, δημιούργησε τον περασμένο μήνα επιτροπή για τη διερεύνηση της αντιμετώπισης της κρίσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της SEB προειδοποίησε την Τετάρτη για την «ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα» του κοροναϊού, ακόμη και όταν το πρώτο έχει αρχίσει να σταθεροποιείται στην Ευρώπη.

«Δεν έχουμε ιδέα πώς θα είναι η πραγματική οικονομία. Το δεύτερο κύμα, θα μπορούσε να μας βάλει σε πιο σκοτεινό νερά », πρόσθεσε, επισημαίνοντας τους ανανεωμένους περιορισμούς στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι περιπτώσεις σε πολλά κράτη ανεβαίνουν.

Τα σχόλιά του ήρθαν καθώς τα SEB ανέφεραν καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου με τα λειτουργικά κέρδη να πέφτουν 25% από ένα χρόνο νωρίτερα στα 4,6 δισεκατομμύρια SKR (509 εκατομμύρια δολάρια) και απόδοση των ιδίων κεφαλαίων 11,2%.

Τα κέρδη της τράπεζας επλήγησαν από πρόστιμο ύψους 1 δις κορώνες από σουηδικές ρυθμιστικές αρχές για αδύναμους ελέγχους κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η SEΒ προσέφυγε κατά του προστίμου, όπως είπε ο κ. Torgeby ότι δεν συμφώνησε με τα συμπεράσματα των ρυθμιστικών αρχών ή την «αναλογικότητα» του προστίμου, αλλά είχε αποφασίσει να το καταδικάσει.

Ο κ. Torgeby είπε ότι το δεύτερο τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από «πολύ ενεργό» εμπόριο και δανεισμό. «Η πιο δύσκολη περιοχή», πρόσθεσε, ήταν οι πιστωτικές απώλειες όπου η SEB διέθεσε SKR 2,7 δισεκατομμύρια και είχε εκτιμώμενες απώλειες περίπου 6 δισεκατομμυρίων SKR για το 2020, χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

FT: Sweden’s light-touch Covid-19 approach spared economy, says SEB chief
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

Παλαιότερα άρθρα: