Φτάνει τόσος βαυκαλισμός

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νικήτας

H κατάντια του ελληνικού κράτους και ειδικότερα της χθεσινής κυβέρνησης ως προς τον χειρισμό των επεισοδίων είναι απερίγραπτη. Ο λόγος για τα χθεσινά επεισόδια στα Εξάρχεια και γύρω από το Πολυτεχνείο στα θρυλικά Εξάρχεια. Εδώ και σαράντα χρόνια το ελληνικό κράτος και η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση αυνανίζεται μπροστά στους ταραξίες, αναρχικούς, αντιεξουσιαστές, κουκουλοφόρους ή πείτε τους όπως αλλιώς θέλετε. Το ζήτημα είναι απλό. Ο καθένας μπορεί να λεηλατεί, να καταστρέφει, να βεβηλώνει δημόσια περιουσία και να επιτίθεται στους αστυνομικούς δίχως καμία συνέπεια. Οι ευθύνες ανήκουν τόσο στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως όσο και στην φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτή δε η «καραμέλα» πως οι αστυνομικοί χρειάζονται εντολές για να δράσουν πρέπει επιτέλους να τελειώνει. Γιατί; Διότι απλούστατα οι αστυνομικοί όταν βλέπουν να τελείται ένα έγκλημα εναντίων της δημόσιας περιουσίας και της κοινωνικής ειρήνης οφείλουν να επέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά. Και για να το θέσουμε ακόμα πιο απλά: όταν γίνεται μια ληστεία οι αστυνομικοί χρειάζονται εντολή για να επέμβουν; Γιατί λοιπόν ενώ τελείται ένα αυτεπάγγελτο έγκλημα οι αστυνομικοί δεν επεμβαίνουν; Η απάντηση είναι απλή. Διότι φοβούνται (και δικαιολογημένα) την αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας. Δυστυχώς, οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες φρόντισαν να ευνουχίσουν τους αστυνομικούς ώστε να είναι ελεγχόμενοι και να υπακούουν στις εντολές ακόμα και εάν αυτές έρχονται σε ρήξη με τον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική Δικονομία που έχουν ορκιστεί να τηρούν και να σέβονται.

Συνεπώς, οι ευθύνες για αυτή την κατάντια βαραίνουν αφενός την πολιτική ηγεσία και αφετέρου την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα τους ανωτάτους αξιωματικούς. Όσον αφορά τώρα τα χθεσινά. Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για χιλιοστή φορά η περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο με τραγικές εικόνες.  Οι κουκουλοφόροι είχαν εισβάλει μέσα στο χώρο του ιδρύματος και από εκεί έκαναν εξορμήσεις κατά των αστυνομικών. Ερωτούμε: Το άσυλο δεν έχει καταργηθεί; Γιατί δεν επενέβησαν οι αστυνομικοί; Οι αστυνομικοί των διμοιριών από 21.30 έως τις 23.30 παρέμεναν παρατεταγμένοι στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη και απλώς έβλεπαν τους κακοποιούς να εγκληματούν εις βάρος περιουσιών πολιτών και δημοσίου. Συγκεκριμένα, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων, έσπασαν στάσεις αστικών λεωφορείων και κατέστρεφαν τις υποδομές του Πολυτεχνείου. Ήταν φανερό πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως είχε δώσει εντολές για παθητική στάση της ελληνικής αστυνομίας. Δηλαδή καταστρέφονταν περιουσίας και η αστυνομία κοιτούσε ατάραχη τους εγκληματίες σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Όμως για την κυβέρνηση και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ οι αστυνομικοί είναι αναλώσιμοι. Και αυτό το λέμε γιατί οι αστυνομικοί των διμοιριών δεχόντουσαν φονικές επιθέσεις και δεν τόλμησαν να κινηθούν ούτε εκατοστά προς αυτούς που τους επιτίθονταν με εμπρηστικές βόμβες μολότοφ.

Όσον αφορά για τον σημερινό Υπουργό Γιάννη Πανούση και τις πολιτικές εντολές τι να πρωτοπούμε; Ότι 100 κουκουλοφόροι αναστατώνουν όλη την πόλη; Ότι καταστρέφονται περιουσίες πολιτών και η αστυνομία κοιτάει τους κακοποιούς; Ότι οι αστυνομικοί αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμοι αφού δέχονται δολοφονικές επιθέσεις και δεν μπορούν να απαντήσουν; Ότι καταστρέφεται δημόσια περιουσία και δεν υπάρχει αντίδραση; Τι να πρωτοπούμε υπουργέ;

Δυστυχώς, τα Εξάρχεια συνεχίζουν να είναι άβατο, τα πανεπιστήμια είναι ακόμα νησίδες ανομίας εντός των αστικών κέντρων, η κοινωνία θεατής και δυστυχώς το κράτος και η κυβέρνηση αυνανίζεται αφήνοντας μερικές εκατοντάδες ανθρώπων να κάνουν ότι θέλουν χωρίς καμία συνέπεια.

Εις το επανείδειν λοιπόν αφού σύντομα θα ξανά λέμε τα ίδια. Φτάνει όμως τόσος αυνανισμός. Κάποια στιγμή να σταματήσει.

(Y.Γ: Προς αποφυγήν παρεξηγήσεως δεν κατηγορούμε τους απλούς αστυνομικούς των διμοιριών της ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ που υπηρετούν με ηρωισμό και αυταπάρνηση δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό παρά το γεγονός πως αμείβονται με μισθούς εξαθλίωσης και αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι από την κυβέρνηση. Στρεφόμαστε αποκλειστικά εναντίων της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως για τη μη επιβολή της τάξης).

Παλαιότερα άρθρα: