Γαλλία: Συνάντηση Μακρόν-Καστανέρ

Διαβάστε επίσης

Τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν πρόκειται να συναντήσει σήμερα το μεσημέρι στις 15,30 (ώρα Ελλάδας) ο Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος εξελέγη το Σάββατο, επικεφαλής του κόμματος της πλειοψηφίας LREM.

Σήμερα, ο Κριστόφ Καστανέρ θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ, με την τριπλή ιδιότητα : του γενικού αντιπροσώπου του LREM, του υφυπουργού αρμόδιου για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης με τον πρόεδρο, είναι η απόφαση αντικατάστασής του, στη μία τουλάχιστον από τις ιδιότητές του, αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου, με έναν αναμενόμενο μίνι- ανασχηματισμό.

Σε ό,τι αφορά στην άλλη του ιδιότητα, (του υφυπουργού), ο Κ. Καστανέρ έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του να παραμείνει στην κυβέρνηση, παράλληλα με τη διεύθυνση του κόμματος. Το θέμα όμως, έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από βουλευτές της πλειοψηφίας, που τάσσονται κατά της «συσσώρευσης» χαρτοφυλακίων στην πολιτική. Υπογραμμίζουν παράλληλα ότι δεν θα πρέπει το LREM να συνεχίσει παλιές κομματικές τακτικές.

Μετά την εκλογή του το Σάββατο το βράδυ, ο Κ. Καστανέρ αναγνώρισε ότι η υπόθεσή του δεν είχε ακόμα ξεκαθαρισθεί και ότι «ανήκει στον πρόεδρο και στον πρωθυπουργό να αποφασίσουν» για το εάν θα παραμείνει στην κυβέρνηση.

Στην περίπτωση που ο Ε. Μακρόν αποφασίσει να μην τον διατηρήσει στην κυβέρνηση, τότε ο ανασχηματισμός θα είναι πολύ πιο σημαντικός, από τον μίνι-ανασχηματισμό που περιμένουμε σήμερα, για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Τα άτομα που από μέρες φέρονται ως πιθανοί αντικαταστάτες του Κ. Καστανέρ στην εκπροσώπηση της κυβέρνησης είναι :

ο Μπενζαμέν Γκριβό (40 ετών) υφυπουργός στο υπουργείο Οικονομίας, βασικό στέλεχος του κινήματος, που για ένα χρονικό διάστημα θεωρείτο ότι σε αυτόν επρόκειτο να αναθέσει ο Ε. Μακρόν το κόμμα. Ο Ζυλιέν Ντενορμαντί (37 ετών) υφυπουργός Εδαφικής Συνοχής μοιάζει επίσης να έχει σημαντικές πιθανότητες.

Παράλληλα κυκλοφορούν τα ονόματα του Σεμπαστιάν Λεκορνί (31 ετών ) υφυπουργού για την οικολογική μετάβαση αλλά, και του Ζεράρ Νταρμανέν (35 ετών) υπουργού Προϋπολογισμού.

Πιστός στην τακτική που ακολουθεί από την αρχή της θητείας του ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχει αφήσει καμία διαρροή για την τελική προτίμησή του.

Παλαιότερα άρθρα: