Γεωπολιτικό «θρίλερ» με την Deutsche Bank και άλλα παραμύθια με «δράκο»

dbb
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Ceteris Paribus

Τι σκέφτεται κανείς αυθόρμητα μόλις ακούσει Deutsche Bank; Γερμανικό τραπεζικό μεγαθήριο. Κι όμως… Αυτό το μεγαθήριο είναι περισσότερο… κινεζικό και καταριανό παρά γερμανικό! Κι από δω ξεκινάει μια ενδιαφέρουσα ιστορία με όψεις και γεωπολιτικού θρίλερ…

Το γεωπολιτικό αυτό «θρίλερ» δεν αφορά μόνο την Deutsche Bank, αλλά την αφρόκρεμα των γερμανικών επιχειρήσεων, που απειλεί να καταπιεί ο κινεζικός «δράκος» με σαρωτικές εξαγορές.

 

Κινεζικό και καταριανό fund

Για τα προβλήματα της Deutsche Bank, που κορυφώθηκαν στη διάρκεια του τελευταίου έτους, έχω ξαναγράψει στην ώρα του. Η διεθνής συγκυρία της σχετικής ανάκαμψης της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει επιτρέψει τον (προσωρινό;) τους έλεγχο, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία πως δεν έχουν ξεπεραστεί και άρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να επανέλθουν με οξύτητα. Τα προβλήματα αυτά είναι πολλά, αλλά συνοψίζονται σε ένα βασικό: τεράστια έκθεση σε παράγωγα (που ξεπερνάει τα 50 τρισ. ευρώ!), τα οποία αφορούν ιδιαίτερα επενδύσεις σε χρηματο-οικονομικές αξίες στις λεγόμενες Αναδυόμενες αγορές – μεταξύ των οποίων φυσικά και η Κίνα.

Ωστόσο, η αφορμή για την «ανακάλυψη» για την οποία θα μιλήσω σήμερα ήταν άλλη. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει έρευνα για τους δύο βασικούς μετόχους της Deutsche Bank. Ποιοι είναι αυτοί; Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ και η κινεζική εταιρεία ΗΝΑ, που κατέχουν εκάστη κάτι λιγότερο από το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας καθώς και από ένα μέλος στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ απέκτησε το ποσοστό της το 2014, ενώ η κινεζική εταιρεία μόλις φέτος.           

Η ΕΚΤ αξιολογεί τους βασικούς μετόχους όταν αυτοί αποκτήσουν το 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Προφανώς, τόσο το κινεζικό όσο και το καταριανό fund δεν θέλησαν να προκαλέσουν ένα τέτοιο έλεγχο και έτσι κράτησαν το ποσοστό τους λίγο κάτω από το 10%. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΚΤ διέρρευσε την πρόθεσή της να διενεργήσει έναν τέτοιο έλεγχο, που επομένως έχει «έκτακτο» και «επείγοντα» χαρακτήρα…

Ο στόχος τέτοιων αξιολογήσεων είναι να διαπιστωθεί κατ’ αρχάς η αξιοπιστία, οικονομική υγεία και βιωσιμότητα του επενδυτή, αλλά και να ελεγχθεί αν αυτός εμπλέκεται σε εγκληματικές πράξεις, όπως ξέπλυμα χρήματος ή χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Το ξέπλυμα χρήματος αναφέρεται και στην κινεζική εταιρεία, καθώς όλα τα κινεζικά funds είναι υπό μικρότερο ή μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο – εν προκειμένω εξετάζεται το «ξέπλυμα» κυβερνητικού χρήματος. Στο Κατάρ αναφέρονται τουλάχιστον οι δύο από τις τρεις κατηγορίες – εξαιρουμένης, ενδεχομένως, της κατηγορίας περί εμπλοκής σε εγκληματικές πράξεις.

Τι μπορεί να κάνει η ΕΚΤ αν τεκμηριώσει κάποια από τις προαναφερθείσες… ατασθαλίες; Να αφαιρέσει τα δικαιώματα ψήφου και να πιέσει για περιορισμό της επιρροής των συγκεκριμένων εταιρειών στο μάνατζμεντ της τράπεζας. Να… κατασχέσει το ποσοστό τους στο μετοχικό κεφάλαιο δεν μπορεί!   

Όμως, τίποτε από όλα αυτά δεν είναι απλό, διότι απλούστατα το «παιχνίδι» δεν είναι μόνο επιχειρηματικό αλλά και ευρύτερα γεωπολιτικό.

 

Κανιβαλισμός μεταξύ «φίλων»

Η Κίνα εμφανίζεται αίφνης σαν η πιο ένθερμη υπερασπιστής της «παγκοσμιοποίησης», του ελεύθερου εμπορίου, της ελευθερίας των επενδύσεων κ.λπ. Στις συνεδριάσεις του G-20, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι ο μεγάλος σταρ, διεκδικώντας τη χηρεύσασα ύστερα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θέση του «πλανητάρχη» της παγκοσμιοποίησης. Τα ρεπορτάζ θέλουν την κ. Μέρκελ να ηγείται πλέον της παγκοσμιοποίησης εκ μέρους του δυτικού κόσμου και άρα να είναι προνομιακή εταίρος ή και συνεταίρος του Σι Τζινπίνγκ.

Ωστόσο, η παγκοσμιοποίηση είναι πού σκληρή αρένα, όπου μεταξύ άλλων ανθεί και ο… κανιβαλισμός μεταξύ φίλων, επομένως «φιλίες» δεν υπάρχουν, παρά μόνο πρόσκαιρη και μερική σύμπτωση ή ισορροπία συμφερόντων. Αν ο Τραμπ θεωρεί ότι η παγκοσμιοποίηση δουλεύει υπέρ του γερμανικού εξαγωγικού πλεονεκτήματος, η κ. Μέρκελ διαπίστωσε επ’ εσχάτω ότι ευνοεί τον κανιβαλισμό της αφρόκρεμας των γερμανικών εταιρειών από τον κινεζικό «δράκο».   

Εδώ, είχαμε μια είδηση ανάλογης σημασίας με την είδηση περί αξιολόγησης των βασικών μετόχων της Deutsche Bank, αλλά πολύ μεγαλύτερης «δραματικότητας»: η γερμανική κυβέρνηση θα επιβάλει, επίσης «επειγόντως, σύστημα ελέγχων και προϋποθέσεων που θα δυσχεραίνει ή και θα απαγορεύει την εξαγορά στρατηγικών υποδομών σε ευρωπαϊκές χώρες από εταιρίες εκτός Ευρώπης. Μικρή σημασία έχει η αιτιολογική βάση, ότι δηλαδή και η Κίνα έχει εγκαθιδρύσει ένα σύστημα που δυσχεραίνει την εξαγορά κινεζικών εταιρειών από ξένες εταιρείες. Δεν πρόκειται για υπεράσπιση των… αρχών ισονομίας και δικαίου, αλλά για υπεράσπιση στρατηγικών γερμανικών υποδομών από τον κινεζικό «δράκο» που έχει πάρει φόρα για να τις καταπιεί. Το 2016, οι κινεζικές άμεσες επενδύσεις στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 77%, στα 35 δισ. δολάρια και όλες αφορούν στρατηγικές υποδομές. Το «καμπανάκι» χτύπησε ηχηρά για το Βερολίνο ύστερα από την εξαγορά της γερμανικής εταιρείας ρομποτικής Kuka από τον κινεζικό όμιλο Midea. Το ίδιο ηχηρά χτύπησε το «καμπανάκι» για τις Βρυξέλλες από την εξαγορά της Syngenta, ελβετικής εταιρείας παραγωγής σπόρων και γεωργικών φαρμάκων, από την ChemChina, η οποία ελέγχεται από το κινεζικό κράτος, έναντι 43 δισ. δολαρίων.

Η Κίνα διαθέτει τεράστια ρευστότητα, με την οποία, μέσω ελεγχόμενων από το κινεζικό κράτος εταιρειών, επενδύει σε κάθε είδους assets με στρατηγική σημασία σε όλο τον κόσμο.

Ακόμη και αν είναι «νόμιμη» ή μάλλον εύλογη, η άμυνα της γερμανικής κυβέρνησης, δεν παύει να αποτελεί μορφή κρατικού προστατευτισμού και να είναι ενάντια στο πνεύμα της παγκοσμιοποίησης. Γι’ αυτό, εξάλλου, βρίσκει αντίθετες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τον εξαιρετικά διεθνοποιημένο γερμανικό Σύνδεσμο Βιομηχάνων: ή είμαστε με την παγκοσμιοποίηση ή δεν είμαστε, δεν μπορούμε να είμαστε μόνο όταν στηρίζει το δικό μας πλεονέκτημα…

 

Ποιος είναι με ποιον; ΗΠΑ κατά πάντων ή όλοι εναντίον όλων;

Αυτό που αποκαλείται παγκοσμιοποίηση είναι τόσο περίπλοκο, αντιφατικό και ανταγωνιστικό πλαίσιο, ώστε να είναι παντελώς λάθος η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί -και καλλιεργηθεί- ότι ύστερα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις παγκόσμιες σχέσεις ισχύει το «ΗΠΑ εναντίον όλων». Τα «επεισόδια» προστατευτισμού μεταξύ Κίνας και Γερμανίας (γιατί περί αυτού πρόκειται), δηλαδή μεταξύ των υποτιθέμενων συνηγητόρων της παγκοσμιοποίησης, επιβεβαιώνουν πως «Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο θεός γελάει»…

Στην πραγματικότητα, αυτό που ισχύει είναι μάλλον το «όλοι εναντίον όλων», που αποκρυσταλλώνεται σε προσωρινές και κατά περίπτωση συμμαχίες συμφερόντων με διαφορετική κάθε φορά «σύνθεση».

Η πρόσφατη παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ που πυροδότησε -ενορχήστρωσε, είναι ορθότερο να πούμε- την κρίση με το Κατάρ, έχει ασφαλώς και ακραιφνώς γεωπολιτικές πλευρές, αλλά καθόλου άσχετη είναι και με το ζήτημα που πραγματευόμαστε εδώ. Η ελευθερία του εμπορίου και των επενδύσεων δεν εξασφαλίζει ότι η ρευστότητα του κάθε κινεζικού, καταριανού κ.λπ. fund θα επενδυθεί με τον επιθυμητό για τις ΗΠΑ, τη Γερμανία κ.λπ. τρόπο. Αν μέχρι χθες υπήρχε η αίσθηση ότι το στοιχείο της ισορροπίας συμφερόντων κυριαρχούσε, με τη μόνη εξαίρεση των κάθε φορά «κρατών-παριών», σήμερα είναι πασιφανές ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει καν για το δυτικό στρατόπεδο – πόσο μάλλον για τις σχέσεις με την Κίνα.

Εισερχόμαστε λοιπόν ταχύτατα σε μια περίοδο όπου η ανασφάλεια της απώλειας των «κεκτημένων» και της ανατροπής των ισορροπιών και των παγκόσμιων συσχετισμών, και όπου ο «κανιβαλισμός» μεταξύ «φίλων» θα κάνει όλους να υποκύπτουν στο δέλεαρ του προστατευτισμού – κανείς δεν θα δεχθεί να υποβαθμιστεί ή και να κανιβαλιστεί χωρίς να δώσει μάχη…

Ακόμη και αν πολλοί συνεχίζουν ή και θα συνεχίσουν για μεγάλο διάστημα να ομνύουν στην παγκοσμιοποίηση, ο προστατευτισμός γίνεται σταδιακά αλλά αναπότρεπτα «η λογική των πραγμάτων». Και ο Τραμπ είναι ο… προφήτης του…

Παλαιότερα άρθρα:

109 απαντήσεις στο “Γεωπολιτικό «θρίλερ» με την Deutsche Bank και άλλα παραμύθια με «δράκο»”

 1. I just want to say I am new to blogging and site-building and truly liked this web page. Most likely I’m likely to bookmark your blog post . You surely have outstanding stories. Cheers for sharing your webpage.

 2. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such excellent information being shared freely out there.

 3. Appreciating the hard work you put into your blog and in depth information you offer. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed information. Great read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 4. One other issue is when you are in a problem where you do not have a co-signer then you may actually want to try to wear out all of your financial aid options. You could find many grants or loans and other free college funding that will supply you with finances to assist with classes expenses. Many thanks for the post.

 5. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Studying this information So i am glad to exhibit that I have a very good uncanny feeling I found out exactly what I needed. I such a lot no doubt will make certain to do not overlook this site and provides it a look regularly.

 6. Thanks for the helpful content. It is also my opinion that mesothelioma cancer has an extremely long latency time, which means that the signs of the disease may not emerge right until 30 to 50 years after the first exposure to asbestos fiber. Pleural mesothelioma, that’s the most common form and influences the area within the lungs, will cause shortness of breath, upper body pains, and also a persistent cough, which may lead to coughing up blood.

 7. There are incredibly many details prefer that to take into consideration. This is a excellent denote mention. I provide thoughts above as general inspiration but clearly you can find questions much like the one you start up in which the most crucial factor might be in honest great faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am certain that your chosen job is clearly labeled as a good game. Both boys and girls have the impact of just a moment’s pleasure, for the remainder of their lives.

 8. certainly like your web-site however you need to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the reality nevertheless I will surely come again again.

 9. Can I recently say such a relief to locate one who in fact knows what theyre discussing on the net. You actually discover how to bring a difficulty to light and earn it crucial. The diet have to check out this and can see this side of the story. I cant believe youre no more well-known when you certainly possess the gift.

 10. Great beat ! I wish to apprentice whilst you amend your web site, how could i subscribe for a weblog site? The account aided me a applicable deal. I had been tiny bit familiar of this your broadcast provided brilliant transparent idea|

 11. Were required to give you that almost no remark in order to thanks a lot yet again of these spectacular techniques you might have provided in this posting. It’s so particularly generous with folks such as you to generate unreservedly what the majority of us might have marketed for an book to earn some dough in their own business, primarily since you may have tried it in the event you wanted. The tactics also acted to be good way to know that everyone’s similar desire just as my own, personal to figure out completely more regarding this condition. I’m sure there are thousands of more pleasant opportunities up front for many who go through your website post.

 12. Hi there. My name is Magali. Administering databases is the I earn a living but I plan on changing the site. Climbing region that he’s been doing for long time. Her husband and her live in California. If you want to find out more away his website:

 13. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 14. Having read this I believed it was extremely informative. I appreciate you finding the time and energy to put this informative article together. I once again find myself spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 15. The author is known by the url of Magali Ary. To camp is something that he’s been doing for numerous years. For years I’ve lived in Vermont and my parents live border. Administering databases is how I make funds. She’s not good at design nevertheless, you might in order to check her website: #link#

 16. The author is known by the Magali Ary. For years I’ve been living in New york and mom and dad live close to. Administering databases is how I make assets. To camp is something that he’s been doing for months or even years. She’s not good at design an individual might wish to check her website: #link#

 17. Hi there, I am Rayna Ary. Supervising has been my day purpose of a while and I don’t think I’ll change it anytime in the. One of her favorite hobbies end up being camp but she can’t make it her discipline. Some time ago I made live in Puerto Rico. I’ve been working on my website for some time now. Consider it here: #link#

 18. I like the helpful info you supply on your articles. I’ll bookmark your blog and test once more right here frequently. I’m quite certain I will be informed many new stuff right here! Good luck for the next!|

 19. Miss will be the name I enjoy be called with as it is not the name on my birth certification. Vermont is the only place he’s been coping with. One of the very best things in the earth for him is archery and now he has time to defend myself against new problems. I am currently an administrative assistant and it’s also something I really enjoy. Check out the latest news on my website: #link#

 20. Hey would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!|

 21. Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you can be a great author. I will be sure to bookmark your blog and will often come back someday. I want to encourage yourself to continue your great work, have a nice morning!|

 22. Nice to you, I’m Thomas Shattuck. Climbing is what I do every month. Credit authorising is how she makes money but she intentions of changing the application. His wife and him chose to reside Vermont guy will never move. I am running and maintaining a blog here: #link#

 23. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Appreciate it!|

 24. Nice fulfill you, I’m Thomas Shattuck. Climbing is what I do every month. Credit authorising is how she makes money but she plans on changing out. His wife and him chose to live in Vermont when he will never move. I am running and maintaining a blog here: #link#

 25. Basil precisely what you can call me but hand calculators call me anything you like. Data processing wherever his primary income is obtained from. My family lives in Ct. One of my favorite hobbies can be always to camp but i haven’t earned a dime destinations. If you want to find uot more check out his website: #link#

 26. Hello. Allow me to introduce writer. Her name is Mahalia Buchholtz. I am currently a procurement officer and the salary may be really satisfactory. Solving puzzles is what she loves doing. Vermont has always been my living place however i will in order to be move in a year or both. If you want to find out more the look at my website: #link#

 27. What i do not realize is if truth be told how you are not really much more neatly-liked than you might be right now. You are very intelligent. You know thus significantly in terms of this topic, produced me for my part imagine it from numerous varied angles. Its like women and men don’t seem to be interested until it is something to do with Woman gaga! Your personal stuffs nice. All the time deal with it up!|

 28. Hi at this time there. My name is Magali. For years I’ve been staying in California. My friends say it’s not good for me but a few things i love doing is to see comics even so struggle to identify a time hard. Administering databases is the place I make money but I plan on changing the site. He’s been working on his website for quite a while now. Check it out here: #link#

Σχολιάστε