Γερμανία: Δεύτερο κόμμα το AfD σε Βραδεμβούργο και Σαξονία – Ανησυχητική άνοδος των ακροδεξιών

Διαβάστε επίσης

Η ακροδεξιά ενισχύθηκε αλλά δεν επικράτησε στις εκλογές στην Γερμανία, με το AfD να αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα με εντυπωσιακή άνοδο σε Βραδεμβούργο και Σαξονία.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, η εφημερίδα Bild έκανε λόγο για «σεισμό» της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στα ανατολικά κρατίδια με το ARD να μιλά για «προσεκτική ανάσα ανακούφισης» για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού CDU-SPD).

Σημαντικές είναι οι απώλειες και για την Αριστερά (Die Linke), η οποία διατηρούσε ως τώρα σημαντικά ποσοστά στα πρώην ανατολικά κρατίδια.

Στο Βραδεμβούργο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο μέχρι σήμερα συγκυβερνούσε με την Αριστερά, τερματίζει πρώτο, με 26,6% και απώλεια 5,5 μονάδων από το 2014. Η AfD διπλασιάζει τα ποσοστά της και φθάνει στο 24,5%, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 15,4%, από 23% που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές. Δραματικές απώλειες καταγράφει και η Αριστερά, η οποία πέφτει από το 18,6% στο 10,4%.

Οι Πράσινοι ενισχύονται στο 9,5% από 6,2% και ακολουθούν τα Κινήματα Πολιτών Βρανδεμβούργου με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους που βρίσκονται ακριβώς στο όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο, με 5% (2,7% το 2014). Οι Φιλελεύθεροι (FDP), αν και ενισχύθηκαν σημαντικά, απέτυχαν και πάλι να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή, καθώς έμειναν στο 4,4% (από 1,5% το 2014).

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD) χρειάζεται πλέον την σύμπραξη δύο ακόμη κομμάτων, κατά πάσα πιθανότητα της Αριστεράς και των Πρασίνων. Το σχήμα «κόκκινο-κόκκινο-πράσινο» κυβερνά σήμερα τα κρατίδια της Βρέμης, του Βερολίνου και της Θουριγγίας (στο τελευταίο του σχήματος ηγείται η Αριστερά).

Στην Σαξονία, όπου η AfD αναδείχθηκε στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 πρώτο κόμμα, το CDU κατόρθωσε τελικά να παραμείνει στην πρώτη θέση με 32,3%, έστω και με σοβαρές απώλειες (-7,1). Η ακροδεξιά έφθασε στο 27,3%, ενισχυόμενη κατά 18,1 μονάδες από τις εκλογές του 2014, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό της σε όλη την Γερμανία και εκτοπίζοντας την Αριστερά στην τρίτη θέση, με 10,6% (από 18,9).

Το SPD συγκέντρωσε στο κρατίδιο το χειρότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ σε οποιοδήποτε κρατίδιο, συρρικνούμενο στο 7,9% (από 12,4), ενώ οι Πράσινοι αύξησαν και εδώ τις δυνάμεις τους και έφθασαν στο 8,8% από 5,7% το 2014. Αντίστοιχα η ενίσχυση του FDP δεν ήταν ούτε εδώ ικανή να του εξασφαλίσει την είσοδο στο Κοινοβούλιο, καθώς έλαβε 4,7% (από 3,8%).   Στην Σαξονία ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση, καθώς τα ποσοστά CDU και SPD δεν επαρκούν πλέον για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ τους.

Ο Πρωθυπουργός Μίχαελ Κρέτσμερ απέκλεισε πάντως ήδη το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, ενώ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε πριν από λίγο τον κ. Κρέτσμερ να μην διανοηθεί να συνεργαστεί με την AfD. «Όλοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι με τις ευθύνες τους. Αυτό σημαίνει κυρίως ότι το CDU πρέπει να έχει συναίσθηση της ευθύνης του και να μην ψάχνει προς τα δεξιά», δήλωσε. Όλα τα κόμματα πάντως είχαν προεκλογικά απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την AfD.

Spiegel: Τα πέντε διδάγματα από τις εκλογές σε Βρανδεμβούργο και Σαξονία

Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στα κρατίδια του Βρανδεμβούργου και της Σαξονίας, με κύρια χαρακτηριστικά τη θεαματική άνοδο των ποσοστών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), την περαιτέρω συρρίκνωση της δύναμης των κομμάτων του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού, την πτώση της Αριστεράς και την εμπέδωση της παρουσίας των Πρασίνων στα ανατολικά της χώρας, απασχολούν το σύνολο του γερμανικού Τύπου.

«Οι παλιές βεβαιότητες δεν ισχύουν πια στην ανατολή», γράφει το περιοδικό Der Spiegel και τονίζει την ανάγκη να σχηματιστούν τώρα κυβερνήσεις χωρίς το AfD.

Σύμφωνα με το περιοδικό, πέντε «διδάγματα»προκύπτουν από τις χθεσινές εκλογές:

1. Ο εξτρεμισμός δεν ζημιώνει το AfD

Ο επικεφαλής του κόμματος στο Βρανδεμβούργο Αντρέας Κάλμπιτς είχε επί σχεδόν δύο δεκαετίες σχέση με ακροδεξιούς κύκλους. Σήμερα είναι το πρόσωπο της «λαϊκής» πτέρυγας του κόμματός του, επισημαίνει το περιοδικό, το οποίο μόλις μία ημέρα πριν από τις εκλογές αποκάλυψε τη συμμετοχή του Κάλμπιτς σε εκδηλώσεις νεοναζί στην Αθήνα το 2007 (βλ. Δημήτρης Ψαρράς, Ο «χρυσαυγίτης» του AfD).

2. Το ζήτημα των κυβερνητικών συνασπισμών θα είναι περίπλοκο

Το Spiegel εξηγεί ότι κανένα κόμμα δεν θέλει να συνεργαστεί με το AfD, αλλά η επιτυχία των δεξιολαϊκιστών καθιστά τους κλασικούς κυβερνητικούς συνασπισμούς ακόμη πιο δύσκολους. «Κεντρική προϋπόθεση θα είναι να σχηματιστούν κυβερνήσεις χωρίς το AfD», αναφέρει.

3. Βαθιά ανάσα στον μεγάλο συνασπισμό

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, εκτιμά το Spiegel και προσθέτει χαρακτηριστικά ότι αυτό αποτελεί κάτι σαν «σχεδόν» επιτυχία για CDU και SPD.

4. Οι Πράσινοι δεν μπορούν να κάνουν μαγικά

Ενίσχυσαν πάντως, γράφει το γερμανικό περιοδικό, σημαντικά τις δυνάμεις τους στην ανατολή, όπου πριν από λίγα χρόνια ήταν πολύ μικρό κόμμα. Η ομοσπονδιακή τάση φαίνεται να ενθουσιάζει και στην ανατολή.

«Οι εκλογές ωστόσο μας υπενθυμίζουν πόσο γρήγορα μπορούν να τελειώσουν οι υψηλές πτήσεις των Πρασίνων. Στο Βρανδεμβούργο το κόμμα έπαιρνε στις δημοσκοπήσεις ποσοστά σχεδόν ίδια με το SPD και τo CDU.

Η επικεφαλής Ούρσουλα Νονενμάχερ έλεγε δημοσίως ότι ήταν έτοιμη να γίνει πρωθυπουργός. Από αυτό όμως ξέρουμε τώρα ότι το κόμμα απέχει ακόμη αρκετά», διευκρινίζει το Spiegel.

5. Η Αριστερά δεν είναι πλέον το κόμμα της ανατολής

«Η Αριστερά και η ανατολή είχαν μια ιδιαίτερη σχέση. Ακόμη και σήμερα, 30 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, οι σύντροφοι θεωρούνται ως φυσικοί εκπρόσωποι των ανθρώπων στα νέα ομόσπονδα κρατίδια. Αυτές οι εποχές έχουν παρέλθει. Η AfD έχει προ πολλού ξεπεράσει την Αριστερά ως κόμμα διαμαρτυρίας. Οι σύντροφοι αγωνίζονται με μείωση των μελών τους και με μια όλο και χειρότερη δομική σχέση με την περιοχή. Στο Βρανδεμβούργο και στη Σαξονία οι σύντροφοι είναι εκ νέου δραματικά αποδυναμωμένοι – και πλέον απλώς ένα κόμμα μεταξύ πολλών άλλων», καταλήγει το περιοδικό.

Παλαιότερα άρθρα: