Γερμανός δήμαρχος παραιτείται μετά από απειλές νεοναζιστικού κόμματος

Διαβάστε επίσης

Ο δήμαρχος του γερμανικού χωριού Τόγκλιτς της Σαξονίας, Μάρκους Νιρτ, είχε δεχτεί απειλές από το ακροδεξιό κόμμα NPD, λόγω της πρόθεσης του να παράσχει ειδικό κατάλυμα στους πρόσφυγες της πόλης. Ο Μάρκους Νιρτ παραιτήθηκε τελικά από το αξίωμα του την Πέμπτη 5 Μαρτίου, φοβούμενος για την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του από τα ακροδεξιά στοιχεία.

Οι αντιδράσεις από τα γερμανικά κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος ήταν έντονες στην είδηση της παραίτησης του δημάρχου. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας χαρακτήρισε το συμβάν «τραγωδία για τη δημοκρατία μας», ενώ ο αντιπρόεδρος των χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ έκανε λόγο για «προειδοποίηση» και τονίζει ότι θα «πρέπει να υποδειχθούν ξεκάθαρα όρια σε όσους αντιτίθενται στη δημοκρατική τάξη».

Το κόμμα της Αριστεράς προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, καθιστώντας συνυπεύθυνη τη γερμανική κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Μπερντ Ρίξινγκερ «αυτό που ζούμε στο Τρόγκλιτς είναι η αποτυχία μιας πολιτικής που αδιαφορεί για τα κοινωνικά προβλήματα».

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο αντιπρόεδρος των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών Ραλφ Στέγκνερ δήλωσε ότι «πρέπει να πω ειλικρινά ότι δεν με εξέπληξε, αλλά πραγματικά με εξόργισε και μου έφερε στο νου το γεγονός ότι οι νέοι και οι παλιοί ναζί εμφανίζονται πάλι με τόσο θράσος στη Γερμανία, παντού».

Παλαιότερα άρθρα: