Γιατί απέσυρε ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση για το δωρεάν ρεύμα;

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε δύο τροπολογίες που είχε καταθέσει στη Βουλή, με τις οποίες πρότεινε δωρεάν παροχή ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά και την μείωση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου στα επίπεδα του 2011.

Μόλις μια μέρα μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνουν πλέον αφορμές για αμφισβητήσεις των λεγομένων του Τσίπρα στην ΔΕΘ.

Οι εκδοχές που μας παρουσιάζονται για αυτή την ξαφνική αλλαγή είναι δύο. Η μία είναι εκείνη του Θοδωρή Δρίτσα που διαμαρτυρήθηκε για το πλήθος των εννέα τροπολογιών που κατέθεσε το υπουργείο, λέγοντας πως θα επανακαταθέσει τις δύο τροπολογίες γιατί θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ «διεκδικεί να γίνει ευρεία συζήτηση».

Η άλλη εκδοχή ωστόσο ήταν εκείνη που πρότεινε ο Άδωνης Γεωργιάδης. Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για λάθος κοστολόγηση των εξαγγελιών της ΔΕΘ, αφού οι τροπολογίες που στη ΔΕΘ ανακοινώνονταν με κόστος 56 εκατομμύρια, ο υπουργός περιβάλλοντος τις κοστολόγησε σε 263 εκατομμύρια ευρώ. Κατέληγε στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τις απέσυρε για να μην αποκαλυφθεί η αναντιστοιχία των λεγομένων του Τσίπρα με την πραγματικότητα.

Ο Νίκος Βούτσης επιχείρησε μια αναλυτική επεξήγηση του επισήμανε ότι το κόστος της παροχής δεν υπερβαίνει τα 69 εκατομμύρια ευρώ αφού αφορά συγκεκριμένα 300.000 οικογένειες με 0,55 ευρώ την κιλοβατώρα.

Σε αυτή τη φάση έχει πολύ μικρή σημασία η διαφορά στους υπολογισμούς. Και θα έχει ακόμη μικρότερη σημασία για τους ανθρώπους που θα ψάχνουν τρόπο να ζεσταθούν τους επόμενους μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ευκαιρία στην συνέχεια να ανοίξει τη συζήτηση για τις τροπολογίες που θα επανακαταθέσει. Καλό θα είναι τότε να ακούσουμε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να μιλούν με σοβαρούς πολιτικούς όρους και όχι, για να χρησιμοποιήσουμε την φράση του Νίκου Βούτση, αριθμητικούς κονταροξυφισμούς.

Παλαιότερα άρθρα: