Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται… γκαντέμικη; – Τι έγινε στο παρελθόν τέτοια μέρα;

Διαβάστε επίσης

Αν δεν το έχετε καταλάβει ξημέρωσε Τρίτη και 13. Βγείτε από το σπίτι με σύνεση, αποφύγετε ριψοκίνδυνα πράγματα, μην παίρνετε σοβαρές αποφάσεις και τα σχετικά.

Οι προληπτικοί ξέρουν καλύτερα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι τους ακριβείς λόγους που αυτή η μέρα θεωρείται “γκαντέμικη”.

Η βασικότερη αιτία επί ελληνικού εδάφους συνδέεται με την 29η Μαΐου 1453 και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης! Η ημέρα ήταν Τρίτη και εάν προστεθεί το 1453, το άθροισμα είναι 13. Έτσι λοιπόν, ξεκίνησε το… γρουσούζικο της υπόθεσης!

Στην πραγματικότητα πάντως ακόμα και καθηγητές υποστηρίζουν την πιθανότατα να βασίζεται στην επίδραση των πλανητών ή σε άλλες αστρολογικές δοξασίες. Σύμφωνα με αυτές «η ημέρα Τρίτη κυριαρχείται από την επίδραση του Αρη, του θεού του πολέμου, πράγμα το οποίο μαρτυρά και η ονομασία της ημέρας στα γαλλικά (Mardi) ή στα ισπανικά (Martes). Εξίσου διαδεδομένη είναι η δεισιδαιμονία για τον αριθμό 13, που θεωρείται πως φέρει θανάτους και δυσμενείς εξελίξεις».

Θυμίζουμε ότι το Τρίτη και 13 το έχουμε μόνο εμείς και οι Ισπανοί, αφού σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο “γρουσούζικη” μέρα θεωρείται η Παρασκευή και 13. Οι Ισπανοί μάλιστα το προχωρούν ακόμα περισσότερο, λέγοντας για την Τρίτη και 13: «En martes, ni te cases ni te embarques», δηλαδή μην Παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι (αυτή τη μέρα).

Η αρμονία του 12

Επιπρόσθετη αιτία για την δεισιδαιμονία που ακολουθεί το 13 είναι πως χαλάει την αρμονία του τέλειου αριθμού 12. Τα 12 Ευαγγέλια, οι 12 μαθητές του Ιησού, οι 12 άθλοι του Ηρακλή, οι 12 Ολύμπιοι Θεοί, οι δώδεκα ώρες της ημέρας κι οι άλλες 12 της νύχτας, οι 12 μήνες του χρόνου, οι 12 φυλές του Ισραήλ. Σε όλο αυτό μάλιστα έρχονται να προστεθούν και οι βιβλικές προεκτάσεις… Οι 13 συνδαιτυμόνες του Μυστικού Δείπνου που εντέλει οδήγησαν στον θάνατο τον Ιησού και εν συνεχεία τον Ιούδα. Με παρόμοια κακοτυχία χρεώνεται το 13 και από την άποψη των ταρώ, αφού είναι ο αριθμός που «κληρώνει τον θάνατο»…

Βέβαια στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες το γρουσούζικο ντουέτο είναι το «Παρασκευή» και «13» . Μάλιστα πιθανολογείται πως η φοβία για την ημέρα έχει προκύψει από την εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών, το 1307, από το στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.

Έρευνες για τη γρουσουζιά του 13

Η ισχυρή κακοδαιμονία που προσάπτει ο θυμόσοφος λαός στο αριθμό 13 και ειδικά στον συνδυασμό του είτε με την Παρασκευή είτε με την Τρίτη, ήταν η αιτία που ερευνητές διεξήγαγαν επιστημονικές μελέτες για την «triakaidekaphobia», όπως ονομάζεται η φοβία του 13. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας με τον τίτλο «Είναι η Παρασκευή και 13 γρουσούζικη μέρα», τα οποία δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό Medical Journal, οι πιθανότητες αυτοκινητικού ατυχήματος αυξάνονταν στο διπλάσιο κατά την Παρασκευή και 13!

Διάσημα… 13άρια

Τέλος, πολλά είναι και τα διάσημα 13άρια που κατά τα χρόνια ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα φοβία και δεισιδαιμονία…

13 Μαΐου 1927: Η «έναρξη» του οικονομικού «κραχ» στην Αμερική.
13 Απριλίου 1970: Διακόπτεται η αποστολή της NASA «Apollo 13» για το φεγγάρι.
13 Σεπτεμβρίου 1986: Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την Καλαμάτα.
13 Απριλίου 1992: Συγκαλείται Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, για το θέμα της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απομακρύνει από το υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά.
13 Απριλίου 2003: 21 μαθητές χάνουν τη ζωή τους στα Τέμπη, όταν νταλίκα διεμβολίζει το λεωφορείο τους.

Παλαιότερα άρθρα: