Γιατί «κόλλησε» η μίσθωση γαιών σε νέους αγρότες;

Διαβάστε επίσης

Ευτυχώς – αν και με αργούς ρυθμούς – συνεχίζεται το πρόγραμμα μίσθωσης δημόσιας γης, σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν όχι μόνο αγροτική δραστηριότητα, αλλά και να υλοποιήσουν μεγαλύτερου μεγέθους επενδυτικά σχέδια.

Και λέμε ευτυχώς, διότι πρόκειται για μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια (επί Σκανδαλίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κι εν μέσω μνημονίων). Μια ιδέα απλή, που αν είχε «συλληφθεί» κάποια χρόνια πριν, ίσως να είχε δημιουργήσει μια νέα δυναμική στον πρωτογενή τομέα.

Το υπουργείο έχει στη διάθεσή του μια σημαντικά μεγάλη ακίνητη περιουσία, με χιλιάδες στρέμματα να μένουν αναξιοποίητα (ως σχολάζουσες γαίες θα τις έχετε ακούσει πιθανώς). Αποφασίστηκε λοιπόν σε κάθε περιφέρεια της χώρας να γίνει μια χαρτογράφηση και ξεκαθάρισμα των γαιών αυτών και μέσω ανοικτών διαδικασιών να μισθώνεται γη έναντι εξαιρετικά μικρού τιμήματος σε όποιον θα ήθελε να καταπιαστεί με τη γεωργία ή να αναπτύξει κάποια επένδυση (βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων).

Η ανταπόκριση υπήρξε μεγάλη και το εντυπωσιακό αλλά και δηλωτικό των αλλαγών που συντελούνται είναι, πως από τις συμβάσεις που ήδη έχουν υπογραφεί το 24% αφορά σε νέους έως 35 ετών και το 57% σε νέους έως 35 ετών με πτυχίο κάποιας γεωτεχνικής σχολής.

Τον τελευταίο καιρό, δεν είχαμε νέα από την εξέλιξη του προγράμματος με τις κακές γλώσσες να μιλούν για διάφορες εμπλοκές στη διαδικασία. Ωστόσο μόλις λίγα 24ωρα πριν έγινε γνωστό ότι σε λιγότερο από ένα μήνα πρόκειται να βγουν σε δημοπρασία άλλα 200 στρέμματα περίπου, αυτήν την φορά στην Ξάνθη.

ΥΓ: Αλήθεια εκείνο το φιλόδοξο πρόγραμμα που θα εκπονούσαν μαζί κάνα δυο – τρία υπουργεία σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις επιστροφής στην περιφέρεια (όσων το επιθυμούν) τι απέγινε; Αρχές ετούτης της χρονιάς ελέγετο ότι θα έπρεπε να παραδοθούν οι σχετικές προτάσεις προς τον πρωθυπουργό…. Ας ελπίσουμε να μην ήταν άλλη μια εξαγγελία του….συρταριού.

Παλαιότερα άρθρα: