Γιατί ο Κατρούγκαλος υποχωρεί στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων;

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο Κατρούγκαλος φαίνεται να υποχωρεί σε μία από τις πιο σημαντικές κόκκινες γραμμές ακόμη και μετά τη συμφωνία. Με δήλωσή του ο υπουργός ουσιαστικά φάνηκε να αποδέχεται τη λογική των «βέλτιστων πρακτικών», δηλαδή όλων εκείνων τα παραδειγμάτων απορρύθμισης της εργασίας που ισχύουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία βέβαια πάντοτε απομονώνονται από άλλες πρακτικές που ισχύουν στις ίδιες χώρες και δεν βοηθούν στο σχέδιο ολοκληρωτικής απορρύθμισης της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και φυσικά μας «πωλούνται» μεμονωμένα. «ο προσδιορισμός και η νομοθέτηση των ”βέλτιστων πρακτικών” που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο» θα βοηθήσουν στην αναστροφή της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αυτό φαίνεται πως γίνεται στην προσπάθεια του υπουργού να παγώσει τις συζητήσεις για τα εργασιακά, ει δυνατόν μέχρι το Φθινόπωρο.

Σε σχετικό ρεπορτάζ στο reporter.gr αναφέρεται ότι «Εκτός από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ο κ. Κατρούγκαλος έχει προσκαλέσει στην Αθήνα εντός του μηνός και την  Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία έχει στο παρελθόν χαρακτηρίσει αντιδημοκρατικές τις μνημονιακές ρυθμίσεις. Αν και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχουν τεθεί εκ νέου όλα τα εκκρεμή ζητήματα του εργασιακού (ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ, συνδικαλιστικός νόμος) το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι είναι πιθανόν να ζητηθεί η ρητή δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι οι αλλαγές θα συζητηθούν το φθινόπωρο αλλά δεν θα ασκηθούν έντονες πιέσεις. Ως κίνηση καλής θέλησης προκειμένου να «παγώσουν» τα ακανθώδη ζητήματα του εργασιακού, η ελληνική πλευρά δε θα επιμείνει στην απελευθέρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.»

Ουσιαστικά ο υπουργός επιχειρεί αναστροφή του επιχειρήματος, για τις «βέλτιστες πρακτικές» στην προσπάθεια να αναδείξει τέτοιες που να προστατεύουν κατά το δυνατόν την αγορά εργασίας. Πάντως οι εταίροι ήταν κάθετη με το γεγονός ότι πρέπει να καταργηθούν πολιτικές του παρελθόντως, όπως τις χαρακτηρίζουν και τις θεωρούν ασύμβατες με την «χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη».

Παλαιότερα άρθρα: