Γιατί ο Πούτιν μισεί την Χίλαρι Κλίντον;

put_bl
Διαβάστε επίσης

Όταν ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν το Δεκέμβριο του 2011 στη Μόσχα, ο ίδιος κατέστησε σαφές ποιος υποψιαζόταν ότι τις υποκίνησε… η Χίλαρι Κλίντον.

Οι διαδηλωτές τον κατηγορούσαν ότι είχε “επηρεάσει” τα αποτελέσματα των εκλογών και ο Ρώσος τα έβαλε με τη Κλίντον, λέγοντας ότι “Είπε ότι το αποτέλεσμα ήταν ντροπιαστικό και άδικο”, καταδεικνύοντας πως ήταν η τότε Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κλίντον που είχε δώσει πάτημα για τις διαδηλώσεις.

Πρώην διπλωμάτες των ΗΠΑ, που συνεργάζονταν με τη Χίλαρι Κλίντον στο υπουργείο Εξωτερικών, κάνουν λόγο για ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ των δυο πολιτικών το 2011, εξαιτίας των διαδηλώσεων. Επεισόδιο που έβγαλε τον Πούτιν εκτός εαυτού και τον έκανε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως, η Χίλαρι Κλίντον δεν ακολουθούσε απλώς τις κατευθυντήριες γραμμές από τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά είχε υιοθετήσει μια ακόμη πιο αυστηρή στάση, που δυσχέραινε την επικοινωνία μεταξύ των δυο κρατών.

“Ήταν εξοργισμένος (με την Κλίντον) και συνέχισε να είναι για όσο διάστημα βρισκόμουν στην κυβέρνηση”, αναφέρει ο Μάικλ Μακφόλ, ο οποίος υπηρέτησε ως ο κορυφαίος αξιωματούχος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ομπάμα από το 2009 έως το 2011.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μάλλον περιμένει την στιγμή της εκδίκησης. Τουλάχιστον, αυτή είναι η πεποίθηση που επικρατεί μεταξύ εμπειρογνωμόνων ασφάλειας του κυβερνοχώρου, που υποστηρίζουν πως η Ρωσία κρύβεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχτηκε το κόμμα των Δημοκρατικών και οδήγησε στην αποκάλυψη απόρρητων e- mails.

Πάντως, από τότε που η υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ αποχώρησε από την κυβέρνηση έχει ανταλλάξει μόνο αυστηρές κουβέντες και κατηγορίες με τον Ρώσο πρόεδρο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, η Ρωσία αναμένει τη νίκη της Χίλαρι Κλίντον, αλλά της στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι “Η Ρωσία είναι μια δύναμη που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν από τους αντιπάλους“.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε