Γιατί ο Σόιμπλε ζητά να δωθούν 10 δις στην Ελλάδα;

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Παρουσιάζεται ως ο αυστηρός κριτής που τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει χρήματα αν δεν υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα. Άλλωστε για πολλούς θεωρείται σκιώδης καγκελάριος αφού αποτελεί την εφεδρεία πίσω από τη Μέρκελ αν εκείνη δεν αντέξει την εσωκομματική πίεση κυρίως στο προσφυγικό ζήτημα.

Ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ τονίζει δια του εκπροσώπου του ότι τα 2 δις δεν θα εκταμιευθούν για την Ελλάδα αν δεν υλοποιηθούν μέχρι κεραίας τα προαπαιτούμενα, φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ζητά μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να καταβληθούν στην Ελλάδα τα 10 δις από την ευρωζώνη.

«Προσπαθούμε να καταστήσουμε δυνατή την πληρωμή των 10 δισεκ. ευρώ, που έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας», τόνισε ο ίδιος από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για το Eurogroup και το Ecofin.

O Σόιμπλε περιφρουρεί τα γερμανικά συμφέροντα. Αυτή είναι η δουλειά του και όχι η επίλυση της Ευρωπαϊκής κρίσης. Και μέχρι τώρα τα έχει πάει καλά βγάζοντας η Γερμανία εκατομμύρια ευρώ από την ελληνική κρίση. Ενώ λοιπόν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν κάτι που θα ακολουθούσε την αξιολόγηση, τώρα έχει ήδη αποσυνδεθεί από αυτήν προκειμένου να μην διαταραχθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τρόπο που θα είχε συνέπειες για τις γερμανικές τράπεζες.

Αντιθέτως για την ελληνική κοινωνία, δεν υπάρχει ζήτημα διαταράξεων σε περίπτωση προβλήματος με την αξιολόγηση, αφού εκείνες οι αναταραχές φέρνουν την Γερμανική οικονομία σε ακόμη ανταγωνιστικότερη θέση. Όσο καθυστερεί οποιαδήποτε ελπίδα ανάπτυξης στην Ελλάδα, η Γερμανία επωφελείται σε επίπεδο επενδύσεων και εμπορίου ομολόγων αλλά και με τη μετανάστευση των Ελλήνων με υψηλά προσόντα.

Παλαιότερα άρθρα: