Γιατί οι δανειστές θέλουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα;

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Ceteris Paribus

Από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών είναι στην Αθήνα και πιάνουν δουλειά. Και η δουλειά τους είναι μία: να ακτινογραφήσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την κατάσταση στα ελληνικά δημόσια ταμεία – της κεντρικής διοίκησης αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Όλη η δημόσια αντιπαράθεση εστιάστηκε αποπροσανατολιστικά, όπως γίνεται τις περισσότερες φορές, στο αν αυτό συνιστά ντε φάκτο αποδοχή της τρόικας από την κυβέρνηση ή όχι. Όμως, το μείζον ζήτημα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι συμβολικό αλλά εξόχως ουσιαστικό: τι θα ανακαλύψουν τα τεχνικά κλιμάκια ερευνώντας τα δημόσια ταμεία και τι συνέπειες θα έχει αυτή η «ανακάλυψη»; Και για να το πούμε αλλιώς: γιατί οι δανειστές θέλουν -και στέλνουν- τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα; Όποιος νομίζει ότι το θέμα τους είναι να «νομιμοποιηθεί» η παρουσία των θεσμών στην Ελλάδα, πλανάται πλάνην οικτράν.

Ποιο είναι το θέμα; Να εκτιμήσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την έκταση της ζημιάς που έχει προκληθεί, το μέγεθος της «τρύπας» που έχει δημιουργηθεί, στα δημόσια ταμεία. Αυτή θα είναι η δουλειά τους όταν πάνε στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους και ύστερα στα βασικά υπουργεία.

Ποια θα είναι τα ευρήματα αυτής της έρευνας; Σίγουρα δεν θα είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Τα δημόσια έσοδα έχουν κάνει μεγάλη «βουτιά» τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ενώ το Μάρτιο οι τάσεις θα είναι ελαφρώς μόνο ανοδικές. Υπ’ αυτούς τους όρους, αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν μπορεί να γίνει καν σοβαρά λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διατυπώνουν ήδη φόβους ότι τα ελληνικά δημόσια οικονομικά επανέρχονται σε αρνητικό έδαφος, δηλαδή επανέρχονται στο έδαφος των πρωτογενών ελλειμμάτων!

Τι θα σημάνει αυτή η ανακάλυψη; Ότι οι δανειστές θα έχουν με το μέρος τους και τη λογική των αριθμών. Θα μπορούν να ισχυριστούν ότι η ελληνική κυβέρνηση σπαταλά χρόνο. Ότι με δική της υπαιτιότητα τίθεται υπό αμφισβήτηση όχι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα αυτό καθαυτό. Ότι ακόμη και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μικρότερο του 3% για το 2015, έστω και 1,5% που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι εφικτός παρά με νέα μέτρα περιορισμού των δαπανών και ανάκαμψης των δημόσιων εσόδων. Ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα και όχι τον Ιούνιο, όταν θα έχει χαθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Και με λίγα λόγια: κρατών τας στα χέρια τους τις αποδείξεις για την «τρύπα» στα δημόσια ταμεία, οι δανειστές θα μπορούν να επαναφέρουν το ζήτημα μέτρων περικοπών σαν αυτά που περιέχονταν στο mail Χαρδούβελη και απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση…

Και επειδή δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους συμβολισμούς, δεν θα έχουν και κανένα απολύτως πρόβλημα να διευκολύνουν την ελληνική κυβέρνηση, μη συνδέοντας αυτά τα μέτρα με το mail του κ. Χαρδούβελη – ο οποίος εξάλλου επ’ εσχάτω δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση…

Παλαιότερα άρθρα: