Γιατί οι πίθηκοι δε μιλάνε

19cdf06f71292a103b0bd798761cbc08_XL
Διαβάστε επίσης

Οι πίθηκοι έχουν την ανατομία για να μιλήσουν απλώς το μυαλό τους δεν μπορεί να μεταφέρει τις λέξεις προς τα έξω. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.

Χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, οι ερευνητές παρακολούθησαν την κίνηση του στόματος και του λαιμού ενός πιθήκου μακάκου, ενώ έτρωγε και έκανε διάφορες εκφράσεις με το πρόσωπό τους.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να δημιουργήσουν μοντέλα σε υπολογιστή με τους πιθήκους να λένε φράσεις όπως: “Καλές διακοπές” και “Θα με παντρευτείς;”…

Ανακάλυψαν ότι η ανατομία της φωνητικής οδού του πιθήκου επιτρέπει στους μακάκους να παράγουν πέντε φωνήεντα τα οποία, λένε οι ερευνητές, είναι “ένα επαρκές φάσμα των ήχων ομιλίας για την υποστήριξη της ομιλούμενης γλώσσας”.

Έτσι, το πρόβλημα δεν είναι με την ανατομία του πιθήκου αλλά βρίσκεται κάπου στον εγκέφαλό του.

“Οι εγκέφαλοι των πιθήκων δεν έχουν άμεσους δεσμούς με τους νευρώνες της γλώσσας και του λάρυγγα, δεν μπορούν τα τους ελέγξουν”, λέει η Tecumseh Fitch, που συμμετείχε στην έρευνα.

“Επίσης, δεν έχουν βασικές συνδέσεις στον εγκέφαλό τους που να τους καθιστούν ικανούς στο να μιμούνται ό,τι ακούνε, όπως κάνουν οι άνθρωποι. Έτσι όταν πρόκειται για την ομιλία, πραγματικά δεν είναι μια υπόθεση του ό,τι ακούω λέω…”, συμπλήρωσε.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε