Γιατί παραιτείται ο Γραμματέας Επιθεώρησης Εργασίας;

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Με επιστολή του ο Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης Εργασίας, Απόστολος Καψάλης, ανακοίνωσε την παραίτησή του χωρίς να διστάσει να δώσει πολιτικό χαρακτήρα στην απόφασή του αυτή.

Ο ίδιος στην επιστολή του επισημαίνει ότι «Το μοναδικό κίνητρο για την ανάληψη και την άσκηση μέχρι τώρα των καθηκόντων μου, ήταν η δυνατότητα και η ελευθερία που μου δόθηκαν, προκειμένου να προωθήσω ιδέες και ρυθμίσεις που, μέσα σε ένα συνολικότερο πλαίσιο, θα έθεταν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων που συντελείται εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια μνημονιακής πολιτικής.» για να καταλήξει ότι «Το σημερινό ασφυκτικό πλαίσιο δεν επιτρέπει να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πολιτικό σχέδιο. Αυτή είναι και η βασική αιτία της αποχώρησής μου».

Στην ίδια επιστολή ο κ. Καψάλης ευχαριστεί ωστόσο τον τέως υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη για την εμπιστοσύνη που του έδειξε «από την πρώτη στιγμή», «για την άριστη συνεργασία» που είχαν και «για την αμέριστη στήριξή του σε αυτές τις προσπάθειες».

Με σχεδόν συγκινητικό τόνο αναφέρεται και σε όλα τα στελέχη του ΣΕΠΕ με τα οποία συνεργάστηκε και για τα οποία σημειώνει ότι «μοιραστήκαμε κοινές αγωνίες και προβληματισμούς και να τα συγχαρώ δημόσια για την αυταπάρνηση και την ανιδιοτέλεια με την οποία ασκούν το λειτούργημά τους μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.»

Ενώ λοιπόν ο ίδιος προσπαθεί να μην δώσει κανένα προσωπικό χαρακτήρα στην ανακοίνωση της παραίτησής του, εντούτοις είναι ξεκάθαρος ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση, αφού ο ίδιος αισθάνεται ότι δεν μπορεί να εργαστεί πλέον στο πλαίσιο στο οποίο διορίστηκε. Ακόμη και αν δεν γίνεται ρητό, είναι προφανές ότι αυτό που άλλαξε ήταν η συνθηκολόγηση της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους και οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες πρόκειται να φέρει στην αγορά εργασίας.

Παλαιότερα άρθρα: