Γιατί σταμάτησε η έρευνα σε βάρος της Κίρσνερ

Διαβάστε επίσης

Ένας δικαστής απέρριψε σήμερα την κατηγορία ότι η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ συνωμότησε για να αποκρύψει τον υποτιθέμενο ρόλο του Ιράν στην πολύνεκρη βομβιστική επίθεση του εβραϊκού πολιτιστικού κέντρου ΑΜΙΑ του Μπουένος Άιρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο δικαστής Ντάνιελ Ραφέκας αποφάσισε «να μην δώσει συνέχεια» στην υπόθεση, το έντονο ενδιαφέρον για την οποία αναζωπυρώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν ο εισαγγελέας που την ερευνούσε, ο Αλμπέρτο Νισμάν, βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο θάνατός του —που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας αποδίδεται σε αυτοκτονία— πυροδότησε πολιτική αναταραχή στη χώρα και οδήγησε στην αναδιοργάνωση της υπηρεσίας πληροφοριών.

Η κατηγορία σε βάρος της Κίρσνερ είχε κατατεθεί στις 14 Ιανουαρίου από τον ίδιο τον Νισμάν, τέσσερις ημέρες πριν απο τον μυστηριώδη θάνατό του. Σύμφωνα με αυτήν, οι πολιτικές αρχές παρείχαν κάλυψη στους Ιρανούς που φέρονται ότι διέταξαν την αντισημιτική επίθεση.

«Οι αποδείξεις που συγκεντρώθηκαν κάθε άλλο παρά ικανοποιούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία πληροφόρησης των δικαστικών αρχών.

Ο εισαγγελέας Χεράρδο Πολισίτα είχε αναλάβει να συνεχίσει την έρευνα του Νισμάν για το αν η πρόεδρος παρεμπόδισε την αρχική έρευνα με σκοπό να πετύχει μια εμπορική συμφωνία με την Τεχεράνη, με βάση την οποία η Αργεντινή θα λάμβανε ιρανικό πετρέλαιο σε αντάλλαγμα για τα σιτηρά που θα διέθετε στο Ιράν. Ο Πολισίτα αναμένεται τώρα ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστή Ραφέκας να μην συνεχίσει την έρευνα σε βάρος της Κίρσνερ.

Το Ιράν έχει διαψεύσει κατ” επανάληψη ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην επίθεση εναντίον του κέντρου ΑΜΙΑ όπου σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι.

Παλαιότερα άρθρα: