Guardian για επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ: «Ένας ασυνήθιστος επισκέπτης»

Ceremony of the new Greek Government
Διαβάστε επίσης

Περιγράφοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως ασυνήθιστο επισκέπτη του Λευκού Οίκου, ο Guardian αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Λευκό Οίκο και το παρασκήνιο αυτής.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας δεν παραλείπει να σημειώσει ότι το τετ α τετ πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας αυξάνονται.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα λέει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς: «Πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση και για τις δύο χώρες. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλύτερες από ότι πριν από ορισμένες δεκαετίας όταν το αντιαμερικανικό αίσθημα κυριαρχούσε στην ελληνική πολιτική».

Ενας ασυνήθιστος επισκέπτης στο Λευκό Οίκο 

Ο Guardian χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «ασυνήθιστο επισκέπτη στο Λευκό Οίκο» και εξηγεί: Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάποτε μαχητικός μαρξιστής, ήταν ανοιχτά κατά της υποψηφιότητας Τραμπ για την αμερικανική προεδρία, λέγοντάς δημοσίως πως ήλπιζε να μην βγει. Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ έχει αναφερθεί πολύ λίγες φορές στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις αναφορές του στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Ωστόσο, οι επιδεινούμενες σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει την Ουάσιγκτον σε μια επανεκτίμηση των δεσμών της, τονίζει ο Guardian με τον Μπερνς να σημειώνει: «Δεδομένων όλων των προβλημάτων με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι ένας σχετικά σταθερός σύμμαχος στην ανατολική Ευρώπη».

Μάλιστα, ο Guardian αναφέρεται και στην ειρωνεία, όπως την χαρακτηρίζει, με την αλλαγή στάσης του Αλέξη Τσίπρα, την οποία δεν ξεχνούν αρκετοί διπλωμάτες: Ενώ ο Τσίπρας και οι αριστεροί σύντροφοί του έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να διατηρήσουν τον αντιαμερικανισμό ενόσω ήταν στην αντιπολίτευση, η Αθήνα προσπάθησε πολύ για να υποστηρίξει τη δυτική συμμαχία από τότε που η συγκυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία. Δεν παραλείπει, μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα, να αναφερθεί και στο ρόλο του προέδρου των ΑΝΕΛ: «Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, επικεφαλής των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, τάσσεται απροκάλυπτα υπέρ των Αμερικανών και του Τραμπ».

O Guardian προκειμένου να εξηγήσει τη στροφή αυτή φιλοξενεί και δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τον Κώστα Δουζίνα: «Μετά τους μελοδραματισμούς του Βαρουφάκη, η κυβέρνηση έμαθε τη σημασία της μαλακής ισχύος, πώς να κερδίζει φίλους και να επηρεάζει με αθόρυβο τρόπο». Υποστήριξε μάλιστα ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία δεσμών όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με το Ισραήλ, τις παλαιστινιακές αρχές, την Αίγυπτο, τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. «Σε μια περίοδο που η Τουρκία γίνεται απρόβλεπτη ή ακόμη και παράλογη, η Ελλάδα δείχνει τη σημασία της δέσμευσης σε αρχές και φίλους» υποστηρίζει ο κ. Δουζίνας.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις καλές σχέσεις της Αθήνας με την Κίνα, υπενθυμίζοντας αφενός ότι η χώρα της Άπω Ανατολής έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα από όταν ξεκίνησε η κρίση και ότι ο Τσίπρας τώρα, θα μπορέσει να εγγυηθεί στην Ουάσιγκτον ότι στα μεγάλα διεθνή θέματα δεν είναι υποχρεωμένος στη Ρωσία ή την Κίνα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Αθήνα έχει κερδίσει την εύνοια του Τραμπ επειδή εξακολουθεί, παρά τις συνθήκες κρίσης, να δίνει ποσοστό 2,38% του ΑΕΠ της για την άμυνα, το δεύτερο μεγαλύτερο στις χώρες του ΝΑΤΟ.

Ο Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Τραμπ, αναμένεται να δώσει έμφαση στον γεωπολιτικό ρόλο και τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Παρότι αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η Σούδα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, η βάση στην Κρήτη έχει κεντρική σημασία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Από την ελληνική πλευρά υπάρχει επίσης η ελπίδα ότι ο Λευκός Οίκος θα παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο στο να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Πολλά βέβαια εξαρτώνται από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, του οποίου ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους είναι οι ΗΠΑ, σημειώνει ο Guardian.

«Ένα κεντρικό ερώτημα για τις ΗΠΑ είναι εάν πρέπει να ασκηθεί πίεση για μακροπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα από τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της» τονίζει ο Μπερνς και προσθέτει: «Είναι δύσκολο να δει κανείς την Ελλάδα να ανακάμπτει χωρίς κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Guardian, ο Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον Τραμπ να πιέσει το ΔΝΤ να δείξει περισσότερη ευελιξία. «Εάν καταφέρουν τον Τραμπ να μιλήσει δημοσίως για ελάφρυνση χρέους θα είναι μια μεγάλη επιτυχία» ανέφερε ο Αλεκ Μάλι, πρώην υψηλόβαθμος διπλωμάτης των ΗΠΑ και κατέληξε: «Μέχρι τώρα η διοίκηση Τραμπ άφηνε το θέμα τελείως στα χέρια των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ».

Παλαιότερα άρθρα:

Μία απάντηση στο “Guardian για επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ: «Ένας ασυνήθιστος επισκέπτης»”

Σχολιάστε