Γυαλιά εικονικής πραγματικότητας μας πηγαίνουν… διακοπές

Διαβάστε επίσης

Σκεφτείτε να μπορούσατε, με το πάτημα ενός κουμπιού, να εισέρχεστε σε έναν εικονικό κόσμο ικανό να λαμβάνει τη μορφή των ονείρων σας – από έναν εξωτικό προορισμό μέχρι το σπίτι όπου περάσατε τα παιδικά σας χρόνια. Μακρινό όνειρο; Mάλλον πραγματικότητα, καθώς γερμανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα «holodeck» – στο «Star Trek», αποτελούσε μια αίθουσα στην οποία ο χρήστης έμπαινε και αλληλεπιδρούσε εικονικά με ολογράμματα.

Με τη βοήθεια των γυαλιών εικονικής πραγματικότητας Oculus Rift και ενός δωματίου γεμάτου με κάμερες, οι ερευνητές κατάφεραν να προσομοιώσουν εν μέρει ένα ταξίδι σε μυστηριώδεις, εικονικούς κόσμους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Βήμα, οι υπέρυθρες κάμερες που βρίσκονταν εγκατεστημένες στο δωμάτιο επικοινωνούσαν ασύρματα με τα γυαλιά προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στους χρήστες να περιπλανώνται ελεύθερα σε έναν χώρο 100 τ.μ. ενώ βρίσκονταν σε ένα εικονικό περιβάλλον.

«Δοκίμασα την εμπειρία του holodeck και πραγματικά νιώθεις ότι βρίσκεσαι αλλού» δήλωσε ο Σον Ρίλεϊ, δημιουργός του καναλιού Computerphile στο YouTube και ένας από τους χρήστες του συστήματος εικονικής πραγματικότητας.

«Οι ερευνητές στο πλαίσιο του προγράμματος VR-Hyperspace χρησιμοποιούν την εν λόγω τεχνολογία για να προσομοιώσουν την εμπειρία μιας αεροπορικής πτήσης – κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την άνεση εν πτήσει» προσθέτει ο ίδιος.

«Το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης βασίζεται σε δοκιμές που αφορούν τη ναυτία κ.τ.λ. – ομολογώ ότι αισθάνθηκα μια μικρή ναυτία κάποια στιγμή, όμως σε γενικές γραμμές σου δίνεται πραγματικά η εντύπωση ότι βρίσκεσαι στον κόσμο που βλέπεις μέσα από τα γυαλιά».

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός πως η τεχνολογία είναι υπαρκτή, κάνει ακόμα τα… παιδικά της βήματα. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μέχρι την ελεύθερη χρήση της εν λόγω τεχνολογίας από το ευρύ κοινό θα χρειαστεί να περάσει καιρός. Ωστόσο, για τους λάτρεις της εικονικής πραγματικότητας τα πράγματα δείχνουν ότι η εμπειρία του… holodeck μάλλον πλησιάζει.

Μια αμερικανίδα ηλικιωμένη, καρκινοπαθής σε τελικό στάδιο της νόσου από το Σιάτλ, στις ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται πλέον καθηλωμένη στην αναπηρική της καρέκλα, με τη βοήθεια του Oculus Rift έκανε το όνειρό της πραγματικότητα: «πήγε» διακοπές σε μια βίλα στην Ιταλία.

Οπως εξηγεί η Ρομπέρτα Φίρστενμπεργκ, η ιδέα να χρησιμοποιήσει την εικονική πραγματικότητα για να δραπετεύσει από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού της τής δόθηκε από την εγγονή της Πρισίλα, η οποία εργάζεται ως σχεδιάστρια σε εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Η Πρισίλα απευθύνθηκε στην κατασκευάστρια εταιρεία των γυαλιών εξιστορώντας την κατάσταση της γιαγιάς της και η εταιρεία δώρισε τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας στη Ρομπέρτα. Σύντομα η «δικτυωμένη» γιαγιά περιπλανιόταν στους κήπους μιας εντυπωσιακής εικονικής βίλας στην Τοσκάνη, κυνηγώντας πεταλούδες και απολαμβάνοντας τον ήλιο.

«Αυτό που της άρεσε περισσότερο ήταν το γεγονός ότι μπορούσε να περπατάει, να ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες της βίλας στην Τοσκάνη» αναφέρει η εγγονή της. «Τελικά λαμβάνουμε πολλά πράγματα ως δεδομένα» καταλήγει.

Παλαιότερα άρθρα: