Γυναίκες μοιράζουν αντισυλληπτικά πόρτα-πόρτα στο Πακιστάν

newego_LARGE_t_1101_54090149
Διαβάστε επίσης

Μια γυναίκα από το Πακιστάν μιλά για την αποστολή που καλείται να φέρει σε πέρας ώστε να ενημερώσει οικογένειες απομακρυσμένων περιοχών για τον έλεγχο των γεννήσεων.

Επί ένα οκτάωρο, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, η 25χρονη Σαμίνα Κασκελί μοιράζει από πόρτα σε πόρτα σε αγροτική περιοχή του Πακιστάν προφυλακτικά, χάπια ελέγχου γεννήσεων και ενδομήτριες συσκευές.

Ζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό 1.500 κατοίκων στην ντοτιοανατολική επαρχία Σίντι του Πακιστάν. Η Σαμίνα δουλεύει στο δίκτυο Marvi που φροντίζει για τις συνθήκες υγιεινής των γεννήσεων σε περιθωριοποιημένες περιοχές. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν γυναίκες μορφωμένες και μη από 18 έως 40 ετών που ταξιδεύουν από πόρτα σε πόρτα πωλώντας αντισυλληπτικά χάπια.

«Στο χωρίο μας επικρατούσε σκοταδισμός γύρω από τον οικογενειακό προγραμματισμό. Πολλές ήταν οι γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους πάνω στη γέννα», αναφέρει η Σαμίνα στον ”Guardian” εξηγώντας γιατί στράφηκε προς τη συγκεκριμένη ασχολία.

Οι εργαζόμενες της Marvi εκπαιδεύονται από την ΜΚΟ Hands, οργάνωση που έχει την έδρα της στο Καράτσι και μεριμνά για θέματα υγείας και διατροφής. Στην επιχείρηση Marvis δραστηριοποιούνται περίπου 1600 γυναίκες σε απομακρυσμένα χωριά του Πακιστάν εκεί όπου οι υποδομές υγείας είναι μηδαμινές.

Στο χωριό της Σαμίνα τουλάχιστον 400 γυναίκες έχουν αναλάβει δράση επιχειρώντας να καλύψουν τα κενά της κυβερνητικής χρηματοδότησης για το πρόγραμμα υγείας των γυναικών, LHW (Lady Health Worker Programme). Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 1994 από την κυβέρνηση του Πακιστάν με σκοπό τη περίθαλψη γυναικών σε αγροτικές περιοχές και τη μείωση των γεννήσεων στην έκτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό.

Μετά το Αφγανιστάν και το Ανατολικό Τιμόρ, το Πακιστάν εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας και τα χαμηλότερα ποσοστά στη χρήση μεθόδων αντισύλληψης . Μόνο το 35% των γυναικών από 15 έως 49 ετών χρησιμοποιεί αντισυλληπτικά.

Παλαιότερα άρθρα:

10 απαντήσεις στο “Γυναίκες μοιράζουν αντισυλληπτικά πόρτα-πόρτα στο Πακιστάν”

Σχολιάστε