H αγαπημένη εκκλησία του Πάπα από τα χέρια Έλληνα καλλιτέχνη!

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για τη Βασιλική της Παναγίας της  Λουχάν, στην Αργεντινή.  Είναι η αγαπημένη εκκλησία του Αργεντινού Πάπα Φραγκίσκου, όπου και λειτουργούσε πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στη Ρώμη.

Γνωστός Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης , ο Μιχάλης Βασιλόπουλος έφτιαξε ένα ανάγλυφο αντίγραφο αυτού του γοτθικού ναού με ξύλο μπάλτσα και το έργο του θα ταξιδέψει πλέον στη Ρώμη καθώς θα προσφερθεί ως δώρο στον Πάπα Φραγκίσκο από αντιπροσωπεία Αρμενίων του Μπουένος Άιρες.

Η ιστορία του ναού έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ήταν το 1685 όταν  ένας πορτογάλος αγρότης στην Αργεντινή, στο Santiago del Estero, ήθελε να ανεγείρει  ένα μικρό εκκλησάκι για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ζήτησε  λοιπόν από έναν συμπατριώτη του στη Βραζιλία να του στείλει μια εικόνα του Ευαγγελισμού. Αυτός του έστειλε δύο εικόνες σε δύο κουτιά που ταξίδεψαν από το Sao Paolo στο λιμάνι του Buenos Aires. Φορτώθηκαν με άλλα πράγματα σε μια βοϊδάμαξα και πήραν το δρόμο για το Santiago. Όταν  έφτασαν στο μικρό χωριό Lujan (δίπλα στις όχθες του ποταμού Lujan) σταμάτησαν για να διανυκτερεύσουν. Την άλλη μέρα η βοϊδάμαξα δεν μπορούσε να ξεκινήσει κολλημένη στη λάσπη. Τότε, στην προσπάθεια του αμαξηλάτη να σπρώξει την άμαξα κατέβασε το ένα κουτί. Και τότε η άμαξα ξεκίνησε. Όταν ξαναέβαλε το κουτί, η άμαξα πάλι ακινητοποιήθηκε. Άνοιξαν το κουτί και είδαν την εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Όλοι οι χωρικοί πίστεψαν στο θαύμα. Η εικόνα ήθελε να παραμείνει εκεί.

Έτσι, εκεί κτίστηκε το μικρό παρεκκλήσι της Παναγίας της Lujan. Σιγά σιγά το χωριό μεγάλωνε. Πιστοί από γύρω έρχονταν να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, και το 1730 το χωριό έγινε ενορία.

Στις  8/12/1763 αρχίζει να κτίζεται
εκεί έναςeklisia μεγαλύτερος Ναός, και στις 6/5/1890 άρχισε η
κατασκευή του σημερινού Ναού. Το 1910
εγκαινιάστηκε χωρίς τους δύο σημερινούς πύργους.
Οι πύργοι κτίστηκαν από το 1922 ως το 1926. Τον
Νοέμβριο του 1930, ο Πάπας Πίος  ΧΙ ονόμασε τον
Ναό Basílica  “Nuestra Señora de Luján”.

To 1934 ιδρύθηκε η Επισκοπή Mercedes-Lujan
και το 1935 ο Ναός τελειοποιήθηκε και
πήρε τη σημερινή του μορφή.

Στις 10/5/1996 ονομάστηκε Μητρόπολη της Mercedes-Lujan, εξαρτημένη άμεσα από την Αγία Έδρα της Ρώμης.

Το 1998 ανακηρύχθηκε Εθνικό Ιστορικό Μνημείο της Αργεντινής. Μαζί με τον ακρογωνιαίο λίθο του, σε βάθος 4 μέτρων έχει τοποθετηθεί η ιδρυτική πράξη με υπογραφή του Αρχιεπισκόπου του Buenos Aires και άλλα νομίσματα – μετάλλια, πορτραίτα Παπών, πέτρες από το Σπήλαιο της Βηθλεέμ,  από το όρος Γολγοθά, από τις κατακόμβες της Ρώμης και άλλα ενθυμήματα από χώρες της Ευρώπης.

Ο Γοτθικός αυτός Ναός περιλαμβάνει 14 μεγάλα αγάλματα από μάρμαρο, αψίδες, παρεκκλήσια, 15 καμπάνες με διαφορετικό όνομα η κάθε μία και με συνολικό βάρος 14.915 κιλά. Οι δύο πύργοι του έχουν ύψος 106 μέτρα ο καθένας  και ο κάθε σταυρός επάνω τους ζυγίζει 1700 κιλά.

Η Παναγία της Lujan είναι πλέον η Πολιούχος της Αργεντινής αλλά και Προστάτιδα τριών χωρών: Αργεντινής, Παραγουάης και Ουρουγουάης. Έχει μήκος 104 μέτρα και πλάτος 68,5. Αρχιτέκτονας ήταν ο Γάλλος Ulrich Curtois.

Η αρχική εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από ψημένο πηλό είναι αγνώστου καλλιτέχνη.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα είναι ο Καθεδρικός Ναός αλλά και ο Ναός  Προσκυνήματος του λαού της Αργεντινής. Τα μαζικά προσκυνήματα άρχισαν το 1893 όταν 400 εργάτες με σημαίες της Αργεντινής έκαναν πορεία από το Buenos Aires για προστασία του Δικαιώματος στην Εργασία.

Από τότε κάθε χρόνο το πλήθος μεγάλωνε. Και τώρα πια χιλιάδες ξεκινούν πεζή από το Buenos Aires και αλλού για να φτάσουν στην Παναγία της Lujan  που βρίσκεται 60 χλμ. Βορειοανατολικά του Buenos Aires.

Γίνονται και ναυτικά προσκυνήματα με εκατοντάδες βάρκες στον ποταμό Lujan. Ο Ναός γιορτάζει στις 8 Μαΐου. Αλλά και σε όλες τις γιορτές της Παναγίας. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1930 ανακηρύχθηκε Προστάτιδα των 3 χωρών (Αργεντινής, Παραγουάης, Ουρουγουάης). Το 1948, προστάτιδα των Αργεντινών Σιδηροδρόμων, το 1946, προστάτιδα της Αστυνομίας  της Αργεντινής και του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας . Τα εκατομμύρια τάματα κοσμούν τις ειδικές στήλες μέσα στον Ναό.

Στις 25/5/2010 εκεί έγινε η Πανηγυρική Δοξολογία για τα 200 χρόνια της Αργεντινής Δημοκρατίας με την παρουσία του Προεδρικού ζεύγους  Νέστορ και Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ.

Παλαιότερα άρθρα: