Η αμήχανη στιγμή που η Standard and Poor’s υποβαθμίζει ολόκληρη την Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Έχουμε πολλές φορές αναφέρει από αυτό εδώ το βήμα ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα διατηρεί μεγάλο χρέος απέναντι στους δανειστές της δεν είναι αρκετό για να αγιοποιεί οποιαδήποτε πολιτική εκείνοι επιβάλλουν για τη διάσωση της χώρας. Ακόμη και αν στην αντίληψη των ευρωπαίων πολιτών η Ελλάδα οφείλει να υπακούει στις εντολές των θεσμών, εκείνοι οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη των πολιτικών αυτών απέναντι στην Ελλάδα και  ολόκληρη την Ευρώπη.

Κάτι τέτοιο σύντομα θα απαιτηθεί εκ μέρους τους αφού επίσημοι πλέον αστικοί οργανισμοί όπως ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε  το βράδυ της Δευτέρας την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αρνητική από σταθερή. Βασική αιτία αυτής της προοπτικής είναι ότι ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η ΕΕ θα παράσχει χρηματοδοτικές εγγυήσεις στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ. Προφανώς, η θέση της έκθεσης είναι ότι το σχέδιο Γιούνκερ είναι πολύ πιθανό να αποτύχει και να αναγκαστεί η ΕΕ να πληρώσει τα σπασμένα του.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του οίκου αναφέρεται η εκτίμηση ότι υπάρχουν πτωτικές πιέσεις για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της. Όπως παρατίθεται στην έκθεση, ένας από τους βασικούς παράγοντες που τον οδήγησαν να υποβαθμίσει την προοπτική ολόκληρης της ένωσης σε αρνητική, ήταν το μέγεθος της «έκθεσης» των μελών κρατών της ένωσης στην Ελλάδα. Η μη διάσωση της Ελλάδας θα αποτελέσει πλήγμα για πολλές χώρες της Ένωσης. Θα πρέπει να κληθούν εκείνοι που ακόμη και με εκβιασμούς επέβαλλαν αυτές τις πολιτικές, ωστόσο θα είναι πολύ αργά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα: