Η διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο ~ To σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο ορατό και από την Ελλάδα

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 70
Διαβάστε επίσης

Μάρτυρες ενός σπάνιου αστρονομικού φαινομένου θα μπορούν να είναι οι κάτοικοι της Ελλάδας τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, με την τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών φίλτρων στα τηλεσκόπια ή στα κιάλια – και όχι με γυμνά μάτια.

Ο Ερμής, ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματός, θα κινηθεί ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο και θα φαίνεται σαν να διασχίζει τον ηλιακό δίσκο.

Η προηγούμενη φορά που η διάβαση του Ερμή είχε γίνει ορατή από την Ελλάδα ήταν το 2016, ενώ η επόμενη «διάβαση» του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου 2032 και θα είναι πάλι ορατή από τη χώρα μας.

Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι οι μόνοι πλανήτες που μπορούν να «διαβούν» μπροστά από τον Ήλιο, όπως αυτός φαίνεται από τη Γη, επειδή οι τροχιές τους περνούν ανάμεσα στον πλανήτη μας και σε αυτόν.

Πάντως, σύμφωνα με τους αστρονόμους, μόνο το πρώτο ήμισυ της διάβασης της Δευτέρας θα είναι ορατή από την Ελλάδα, καθώς ο Ήλιος στη χώρα μας θα δύσει περίπου στο μέσο του φαινομένου.

Συγκεκριμένα, η έναρξη του φαινομένου στη χώρα μας, με την είσοδο του Ερμή στον ηλιακό δίσκο, προσδιορίζεται για τις 14:35 ώρα Ελλάδας.

Κατά τη διάβαση, ο Ερμής θα φαίνεται σαν μία μικρή κινούμενη μαύρη κηλίδα πάνω στο φόντο του Ηλίου.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η παρατήρηση του φαινομένου μπορεί να γίνει μόνο με την τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών φίλτρων στα τηλεσκόπια ή στα κιάλια και όχι με γυμνά μάτια, καθώς κάτι τέτοιο ενέχει κινδύνους για την όραση.

Το φαινόμενο θα μεταδίδεται ζωντανά και από τη NASA.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα:

5 απαντήσεις στο “Η διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο ~ To σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο ορατό και από την Ελλάδα”

  1. 340649 780131The next time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as significantly as this one. I mean, I do know it was my choice to read, nonetheless I actually thought youd have something attention-grabbing to say. All I hear is actually a bunch of whining about something that you could fix for those that werent too busy in search of attention. 611190

Σχολιάστε