Η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από τη Σένγκεν για να παραδώσει τα σύνορά της;

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Είναι προφανές ότι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων έχει στερέψει. Όχι ότι υπήρξε και καθόλου από την αρχή της προσφυγικής κρίσης. Η Ελλάδα τιμωρείται αυστηρά για το πρόσωπο αλληλεγγύης που έδειξε. Μπορεί ο Γιούνκερ να έλεγε ότι Ευρώπη είναι ο φούρναρης στη Λέσβο, αλλά στην πραγματικότητα η Ελλάδα θεωρείται υπεύθυνη που η Ευρώπη φορτώθηκε 700.000 πρόσφυγες.

Φυσικά η είσοδος των προσφύγων είχε να κάνει και με την ανικανότητα των ελληνικών αρχών. Κυρίως με αυτές.

Όμως οι Ευρωπαίοι πλέον θέλουν να αναλάβουν τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μέσα στο Δεκέμβριο την ίδρυση μίας Κοινής Δύναμης Ελέγχου, η οποία θα μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων, πιθανότατα ακόμη και ενάντια στη θέληση των χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης, όπως η Ελλάδα.

Μην κοροιδευόμαστε. Φύλαξη συνόρων από τους πρόφυγες σημαίνει ένα πράγμα. Στέλνουμε τις βάρκες πίσω. Δεν πανε να πνιγούν; Επίσης επιβάλλουμε εμείς τη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδα σε συνεργασία με την Τουρκία. Για να μας κάνει τις χάρες η Τουρκία, της δίνουμε δώρα. Για να υπακούσει η Ελλάδα, χρησιμοποιούμε απειλές. Αυτό πλέον είναι το μοτίβο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τους Financial Times, Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκνευριστεί από την άρνηση της Αθήνας να συμφωνήσει σε μία ειδική αποστολή της Frontex. Αλλά και από την απροθυμία της να δεχθεί ανθρωπιστική βοήθεια. Και τέλος, από την αποτυχία της να εφαρμόσει ένα σύστημα καταγραφής των μεταναστών. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών, που συναντούνται την Παρασκευή, θα καταστήσουν σαφές ότι θα πρέπει να συζητηθούν πιο δραστικά μέτρα εάν η Ελλάδα αποτύχει να πάρει επαρκή μέτρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τέσσερις ευρωπαίους διπλωμάτες.

Παλαιότερα άρθρα: