Η Ελλάδα θα στηρίξει την Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρέθηκε εχθές στο Κίεβο όπου δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να αναλάβει την περίθαλψη ασθενών. Ο ΥΠΕΞ στην Ουκρανία συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Πάβλο Κίμλιν και έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου, στην οποία ο κ Κοτζιάς διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την Ουκρανία, εκτός από την περίθαλψη ασθενών και σε πολιτειακό επίπεδο.

Μίλησε για τεχνογνωσία σε ζητήματα συντάγματος και κράτους δικαίου την οποία η χώρα μπορεί να παρέχει στην Ουκρανία. Παράλληλα εξέφρασε την θέση της Ελλάδας για στήριξη της Ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι κυρώσεις, όπως αυτές που έχουν εφαρμοστεί στις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ με τη Ρωσία, πρέπει να βοηθούν στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της ειρήνης και στο πεδίο της διπλωματίας και όχι να λειτουργούν ως «εργαλεία θυμού» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως η Ελλάδα, παράλληλα με την στήριξη της Ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας, θα στηρίξει την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ.

Ο κ Κοτζιάς έλαβε και τις ευχαριστίες του ουκρανού ομολόγου του, για την ελληνική υποστήριξη στα ζητήματα κυριαρχίας της Ουκρανίας αλλά και την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας που της έχει παράσχει η Ελλάδα.

Ο κ Κοτζιάς φροντίζει από ό,τι φαίνεται να κρατήσει το ενωτικό ευρωπαϊκό προφίλ της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, συμπαρατασσόμενος με τα ευρωπαϊκά κράτη που στηρίζουν την Ουκρανία, στη φάση της κρίσης που έχει προκληθεί από την απόσχιση των αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας. Κρατάει ωστόσο τις ισορροπίες, επιμένοντας στον προβληματισμό του ότι οι κυρώσεις δεν βοηθούν τα συμφέροντα των δύο πλευρών. Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, ο ΥΠΕΞ έχει κρατήσει μια διττή στάση προσπαθώντας να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις της Ελλάδας και με τα δύο συγκρουόμενα μέτωπα.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα: