Η επιστολή Τουσκ στους ηγέτες της ΕΕ – Η πρόταση για το προσφυγικό

Διαβάστε επίσης

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, που θα γίνει στις 14-15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, θα συζητηθεί το προσφυγικό ζήτημα.

Αυτό αναφέρει ο Ντόναλντ Τουσκ στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου θα είναι το Brexit, η ευρωπαϊκή άμυνα και η Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ υπογραμμίζει ότι πρέπει να εξεταστεί τι έχει και τι δεν έχει δουλέψει τα τελευταία δύο χρόνια και τονίζει ότι πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των 27 έως τον Ιούνιο του 2018, για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

Σε αυτό το έγγραφο, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο Guardian, ο Τουσκ υπογραμμίζει ότι το σχέδιο των ποσοστώσεων, για την υποχρεωτική υποδοχή προσφύγων από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, αποδείχθηκε διχαστικό και αναποτελεσματικό. Η αποκάλυψη ότι ο Τουσκ σχεδιάζει να προτείνει την κατάργηση αυτού του σχεδίου- κάτι που θα επηρρεάσει την Ελλάδα και την Ιταλία- έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις.

Επιπλέον, το έγγραφο για το μεταναστευτικό επισημαίνει ότι η έως τώρα εμπειρία έχει καταδείξει τα εξής:

-Η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση μόνο με την πλήρη συμμετοχή των κρατών-μελών και τη συντονισμένη χρήση μέσων και εργαλείων της ΕΕ και των κρατών-μελών.

-Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτή την κοινή πρόκληση, αλλά η αποφασιστική δράση των ηγετικών κρατών-μελών, υποστηριζόμενων από την ΕΕ και της βοήθειας από άλλα κράτη-μέλη, αποδείχθηκε αποτελεσματική όσον αφορά την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, όπως απέδειξε πρόσφατα ο ρόλος που έπαιξε η Ιταλία στη Λιβύη.

-Οι μεταναστευτικές ροές διαφέρουν και είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών κατά την ανάπτυξη των πολιτικών μας.

-Η ad hoc χρηματοδοτική δέσμευση είναι ανεπαρκής για το μέγεθος της πρόκλησης.

– «Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις (στην κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη) έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά διχαστικές και αναποτελεσματικές».

Οι προτάσεις του Τουσκ

Στο ίδιο έγγραφο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ παραθέτει τις προτάσεις του για να διασφαλιστεί ότι θα είναι αποτελεσματική η ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.

Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται είναι «σταθεροί» και «μακροπρόθεσμοι μηχανισμοί χρηματοδότησης», δηλαδή ένα «ειδικό χρηματοδοτικό μέσο», που θα έχει ως στόχο την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης. Προτείνει, επίσης, εταιρικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, καθώς και με άλλες χώρες διέλευσης και προέλευσης μεταναστών και κοινή δράση για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και των μεταναστευτικών πιέσεων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων, προτείνει «επιχειρησιακούς μηχανισμούς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

Παλαιότερα άρθρα: