Η επιτυχία της διαπραγμάτευσης και το νέο μεγάλο διακύβευμα

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ήδη χρονικά πέρασε ένας μήνας, αφότου επήλθε η μεγάλη ιστορική αλλαγή στην χώρα μας και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας και την έξοδό της απο τις θανατηφόρες ατραπούς της ύφεσης και της λιτότητας, στις οποίες την είχαν οδηγήσει άκριτα οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Ένας μήνας πολύ πυκνός στον οποίο έλαβαν χώρα μεγάλα γεγονότα και άλλαξε άρδην  το τοπίο της πολιτικής και δημόσιας ζωής. Σχηματίσθηκε νέα κυβέρνηση, ανεδείχθη νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, επικυρώθηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις και προπαντός έκλεισε ο πρώτος ζωτικός για την περαιτέρω πορεία μας ως χώρας, κύκλος της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Είναι πάρα πολλά όλα αυτά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε έναν μόλις κυβερνητικό μήνα και αποτυπώνουν εν τέλει την αποφασιστηκότητα, την ταχύτητα και το νέο ύφος και ήθος της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Για να επιτευχθεί επιτυχώς το πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, κατεβλήθη τιτάνια προσπάθεια και έγιναν συναντήσεις επι συναντήσεων, αλλά και τρία ολόκληρα Eurogroup. Σ΄αυτόν τον σκληρό διαπραγματευτικό μαραθώνιο, η κυβέρνηση απέφυγε τον «ξαφνικό θάνατο» της χώρας, τον οποίο επεβάλλετο με βάση την λαϊκή εντολή να αποτρέψει παντί σθένει και παράλληλα κατέστησε διακριτικό το στίγμα της, για την αλλαγή πορείας με τους εταίρους, έξω απο το πνεύμα και το ύφος του απεχθούς μνημονίου. Έγινε αποδεκτό έτσι απο τους εταίρους να εφαρμόσει το δικό της πολιτικό σχεδιάγραμμα, που ανατρέπει την θανατηφόρο λιτότητα και εστιάζει στην άντληση εσόδων μέσα απο την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, του λαθρεμπόριου των καυσίμων, αλλά και την φορολόγηση των υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων. Προστατεύοντας ουσιαστικά τους κοινωνικά ασθενεστέρους και την μεσαία τάξη, που ισοπεδώθηκαν απο τις μυλόπετρες του μνημονίου. Είναι εμφανές, ότι οι ηρακλειδείς του βάρβαρου φιλελεύθρου προτάγματος στην Ερυρώπη – τεχνοδομή των Βρυξελλών – και οι επιχώριοι στην Ελλάδα υποστηρικτές τους, ήτοι κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, δεν θα παραμείνουν παθητικοί θεατές των εξελίξεων, αφού η μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα, αναδεικνύει τα κοινωνικά συντρίμια που άφησαν πίσω τους και τους εκθέτει πολιτικά ανεπανόρθωτα. Θα αντιδράσουν λυσσαλέα και θα επιχειρήσουν με κάθε τρόπο την ανατροπή του κυβερνητικού προγράμματος.

Το μεγάλο λοιπόν  διακύβευμα για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σήμερα, είναι να αποδείξει έμπρακτα, ότι πέρα απο τις σοβαρές επιδόσεις της στο φάσμα των διαπραγματεύσεων, έχει την ικανότητα να κυβερνήσει τον τόπο αποτελεσματικά και πρός όφελος του ελληνικού λαού, που υπέστη τα πάνδεινα απο την μνημονιακή λαίλαπα. Αυτό απαιτεί απο την κυβέρνηση και με την καθολική στήριξή της απο την ελληνική κοινωνία – κάτι που εκφράζεται με μοναδικό τρόπο σε κάθε κοινωνικό μετερίζι – να εφαρμόσει στο έπακρο όλες τις κυβερνητικές δυνατότητες που έχει, υλοποιώντας το εξαγγελθέν προγραμμά της και να αμφισβητήσει με σύνεση και γόνιμα πολιτικά τρόπο, όλες τις υφιστάμενες απο την προηγούμενη κυβέρνηση δεσμεύσεις της, που κινούνται έξω απο το ύφος, το ήθος και τις πολιτικές στοχεύσεις της.

Απο το πρώτο στάδιο της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, σχηματίσθηκε ένα νέο πολιτικό περίγραμμα της κυβέρνησης, έξω απο την λογική του αποτυχημένου και εθνοκτόνου μνημονίου. Η κυβέρνηση λοιπόν καλείται – σ΄αυτό το τετράμηνο του προγράμματος «γέφυρα» – να αποδείξει έμπρακτα, ότι έχει την πολιτική ικανότητα με τις δικές της στοχεύεις και μεθόδους, να αλλάξει την ρότα των πραγμάτων και μέσα απο την δική της αναπτυξιακή-εξυγιαντική πολιτική, να ακυρώσει στην πράξη το μνημόνιο και να δρομολογήσει συνάμα κοσμογονικές αλλαγές σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Προφανώς είναι μεγάλη αυτή η πολιτική στόχευση και αυτονοήτως θα είναι πελώριες οι αντιδράσεις, απο τα ποικιλώνυμα ξένα και ντόπια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, του βάρβαρου φιλελεύθερου προτάγματος της λιτότητας. Αλλά σ΄αυτό το πραγματικό πεδίο της πολιτικής, θα κριθεί τελικά και η επιτυχία ή όχι της νέας κυβέρνησης, στην οποία έχει αποθέσει τις ελπίδες του ο δύσμοιρος ελληνικός λαός !!!

Παλαιότερα άρθρα: