Η ESA θα εκτοξεύσει το πρώτο στον κόσμο διαστημικό ρομποτικό «σκουπιδιάρικο»

Διαβάστε επίσης

Ένας ρομποτικός συλλέκτης απορριμάτων θα σταλεί στο διάστημα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. σε μια αποστολή που θα είναι η πρώτη για την αφαίρεση συντριμμιών που είναι σε τροχιά. Η αποστολή ClearSpace-1, η οποία έχει προγραμματιστεί για το το 2025, θα κοστίσει 120 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ο οργανισμός ελπίζει ότι η αποστολή θα ανοίξει το δρόμο για μια εκτεταμένη εκκαθάριση, με τον γενικό διευθυντή της Esa να ζητά νέους κανόνες που θα αναγκάσουν τους δορυφόρους να αναλάβουν την ευθύνη για την απομάκρυνσή τους από την τροχιά μόλις αποσυρθούν και παύσει η χρήση τους «Φανταστείτε πόσο επικίνδυνη θα ήταν η ιστιοπλοΐα στην ανοικτή θάλασσα αν όλα τα πλοία που χάνονταν εξακολουθούσαν να παρασύρονται στο νερό», δήλωσε ο Jan Wörner, γενικός διευθυντής της Esa.

«Αυτή είναι η τρέχουσα κατάσταση και δεν μπορεί να συνεχιστεί» Play 00:00 -00:48 Mute Settings Enter fullscreen Play Τα τελευταία 60 χρόνια, έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες τόνοι συντριμμιών γύρω από τη Γη, μεταξύ των οποίων είναι τμήματα πυραύλων, περίπου 3.500 δορυφόροι και περίπου 750.000 μικρότερα θραύσματα, μερικά από τις συγκρούσεις μεταξύ μεγαλύτερων κομματιών σκουπιδιών.

Τα θραύσματα κυκλοφορούν με ταχύτητα 20.000 χλμ / ώρα και οι πιθανότητες συγκρούσεων θα κλιμακωθούν καθώς χιλιάδες δορυφόροι θα τεθούν σε τροχιά το επόμενο διάστημα. Η χρηματοδότηση της αποστολής εγκρίθηκε στο Space19 +, το συμβούλιο του ESA, το οποίο έλαβε χώρα στη Σεβίλλη της Ισπανίας στα τέλη Νοεμβρίου.

Η αποστολή θα διεξαχθεί από μια κοινοπραξία με επικεφαλής την ελβετική startup Clearspace. Ο στόχος του ClearSpace-1 είναι ένα τμήμα σκουπιδιών που ονομάζεται Vespa, το οποίο έμεινε σε τροχιά στα 800 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη από την εκτόξευση του δορυφόρους Vega το 2013. Η Vespa ζυγίζει 100 κιλά και έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού δορυφόρου, ενώ επιλέχθηκε επειδή έχει ανθεκτική κατασκευή, που καθιστά απίθανη τη θραύση της όταν θα συλλεχθεί.

Η «διαστημική σκούπα» ClearSpace θα εκτοξευθεί στην τροχιά του στόχου όπου θα εντοπίσει τη Vespa, θα την αρπάξει χρησιμοποιώντας τέσσερις ρομποτικούς βραχίονες και θα την απομακρύνει από την τροχιά. Στη συνέχεια, η Vespa και ο μηχανισμός θα καούν στην ατμόσφαιρα.

Το πρότζεκτ φιλοδοξεί στο μέλλον να δημιουργηθεί ένα ρομπότ που θα μπορούσε να εκτοξεύσει σκουπίδια στην ατμόσφαιρα, ώστε να συνεχίσει να συλλέγει άλλα τμήματα.

Παλαιότερα άρθρα: